Rent-a-bike u Čačku

Rent-a-bike u Čačku

Direktor „Parking servisa“ najavljuje mogućnost iznajmljivanja bicikala u Čačku najverovatnije već u maju

0

Čačanski „Parking servis“ planirao je da ove godine svoje aktivnosti proširi iznajmljivanjem bicikala građanima. Kako kaže direktor ovog preduzeća, Zoran Blagojević, ove godine bi građani, najverovatnije, bicikle mogli da rentiraju samo na jednoj lokaciji, ali bi, u zavisnosti od interesovanja građana, broj punktova bio povećan.
– Naši programi i razvoj našeg preduzeća idu u smeru da budu prihvatljive za sve građane. Tako smo i ovog puta, kroz program poslovanja, razmotrili mogućnost da pokrenemo inicijativu iznajmljivanja bicikala. Na samom početku, bicikle bismo izdavali na jednom mestu i na taj način analizirali da li naši sugrađani to podržavaju ili ne. Odnosno, da li Čačane ovakav vid prevoza zanima ili ne, i to bismo počeli već tokom ranog proleća. Ukoliko bismo dobili potvrdnu povratnu informaciju, onda bismo mogli da razmišljamo o povećanju broja punktova za rent-a-bike. Razmišljali smo i o mogućoj lokaciji i to kod taksi stanice ili oko izlazne rampe u Skadarskoj ulici. Ukoliko sredstva i mogućnosti budu dozvolili, videćemo da li će za početak to biti na jednom od ova dva ili čak na oba mesta. Nakon iskustva iz ove godine, možemo da razgovaramo o razvojnoj priči za narednu godinu, kaže Blagojević.

Dnevno iznajmljivanje

Blagojević ističe da je planirana naplata iznajmljivanja po satu, ali da će biti omogućeno i dnevno iznajmljivanja dvotočkaša.
– Iznajmljivanje po satu bi koštalo 30, dok bi cena dnevnog iznajmljivanja iznosila 120 dinara. Bicikle treba održavati i, ukoliko dođe do raznih nepredviđenih okolnosti, treba ih vratiti u prvobitno stanje. Mi ne bismo ni mogli, ni hteli, da izdajemo neispravne bicikle. Novac od naplate bi se, dakle, koristio u svrhe održavanje celog tog sistema, kaže direktor Blagojević.

Možda deluje jednostavno, ali…

Direktor „Parking servisa“ napominje da će eventualno povećanje broja lokacija za iznajmljivanje bicikala zahtevati i određene dodatne angažmane ljudi i sredstava.
– Ja sam sve ovo nazvao projektom i vidim da su mi neki zamerili što sam to učinio. Upotrebio sam reč projekat zato što bi bilo neophodno postaviti GPR sistem, odnosno treba omogućiti da se bicikli na jednom mestu iznajmljuju, a da se mogu razdužiti na drugom mestu. To zapravo podrazumeva korišćenje softvera i softverskih aplikacija, kao i ugradnju računarskih sistema na svakom od budućih punktova da bi moglo da bude otkucano vreme preuzimanja i vraćanja bicikla. Dakle, to jeste projekat povezivanja više punktova za iznajmljivanje rent-a-bike, zaključuje Blagojević.

POSTAVI ODGOVOR