Rešenje vodosnabdevanja Bresnice i Bečnja tako blizu a tako daleko

Rešenje vodosnabdevanja Bresnice i Bečnja tako blizu a tako daleko

Voda će do daljnjeg ostati „pusti san“ za stanovnike Bečnja, Bresnice i delova Mrčajevaca i Donje Gorevnice. Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika, kaže da su prioritet vodovodi koji su započeti i za koje su građani uplatili novac pre 10 godina a da vodu još nisu dobili

0

Meštani Bečnja, Bresnice i delova Mrčajevaca i Donje Gorevnice ne mogu u skorijem vremenskom periodu očekivati rešavanje problema vodosnabdevanja, tvrdi Milan Bojović, pomoćnik gradonačelnika Čačka. On podseća da je ugovor o izradi projekta za ovaj sistem sa Javnim komunalnim preduzećem „Vodovod“ potpisan još 2005.godine, ali ističe da je predračunska vrednost radova 64 miliona dinara, što je suviše velika suma u ovom trenutku i za grad, a i za meštane ovih sela.

– Prioritet je ono što je započeto i što moramo da završimo zbog čega ne možemo da izdvajamo novac na neku drugu stranu. A pri tom, u Bečnju, Bresnici i delovima Mrčajevaca i Donje Gorevnice planirano je da se uradi samo 200 novih priključaka dok bi 1.350 bilo samo rekonstruisano. Dakle, tih 200 domaćinstava trebalo bi da izdvoji 32 miliona dinara, odnosno polovinu od ukupne vrednosti radova, dok bi druga polovina trebalo da stigne iz gradskog budžeta, kaže Bojović.

Mesne zajednice se nisu obraćale lokalnoj samoupravi

Pomoćnik gradonačelnika za mesnu samoupravu i infrastrukturu smatra da je u ovom trenutku nerealno očekivati da počne realizacija ovog projekta posebno zbog toga što su pomenuta sela na rubu gradske teritorije i što moraju da sačekaju da budu završeni oni vodovodi koji im geografski prethode.

– Grad će im svakako biti na raspolaganju u smislu pronalaženja nekog privremenog rešenja u vidu cisterni, kopanja bunara ili nekog drugog načine. Međutim, osim nekoliko odborničkih pitanja vezanih za problem vodosnabdevanja u ovom kraju, do sada nije pokrenuta inicijativa od stanovnika ovih sela. Nismo imali nikakve kontakte sa članovima mesnih zajednica, a siguran sam da bismo mogli zajednički da tražimo rešenje i da situacija uvek može da se popravi. Konkretno, mislim da je za Bresnicu najadekvatnije rešenje postavljanje cisterni koje će stajati na određenim lokacijama kako bismo, ako ništa drugo, obezbedili zdravu pijaću vodu, rekao je Bojović.

Odbornici će odlučiti

Milan Bojović podseća da je urađeno idejno rešenje, ali da ostaje pitanje kako obezbediti deo sredstava koji bi bio obaveza građana tog kraja s obzirom na dužinu mreže od 25 kilometara i mali broj novih korisnika.

– Da bismo počeli tu investiciju moramo doneti skupštinsku odluku o pribavljanju objekta izgradnjom što znači da odbornici treba da donesu konačan sud o tome da li će se u taj posao ući ili ne. Planiranje budžetskih sredstava za narednu godinu biće prilika da se na ovu temu razgovara, ali otežavajuća okolnost je to što imamo vodovode koji još uvek nisu završeni. Mada, to nije faktor koji ovaj projekat definitivno isključuje, kaže Bojović.

POSTAVI ODGOVOR