Revija filmova sa festivala Beldocs eho 2017

Revija filmova sa festivala Beldocs eho 2017

0

U čačanskom Domu kulture od ponedeljka do petka održaće se Revija dokumentarnih filmova sa 10. Međunarodnog festivala Beldocs eho.

U ponedeljak će biti prikazan film „Ne opiri se“ koji pruža izvanredan pogled na trenutno stanje stvari u američkim policijskim snagama kao i uvid u budućnost. Film je režirao Krejg Etkinson, a radnja se dešava na ulicama Fergunsona u Misuriju, gde se lokalna zajednica još uvek oporavlja od smrti Majkla Brauna.

Utorak je rezervisan za francuski film „Pešmerga“. Od jula do decembra 2015. godine, režiser Bernar-Anri Levi i snimatelji putovali su oko 1000 kilometara na granici koja razdvaja irački Kurdistan od trupa Isisa. Kroz ovo putovanje nastaje dnevnik u slikama, povlašćeni pogled na rat kome nema kraja, ali čija je uloga od globalnog značaja.

U sredu će publika moći da pogleda švedsko-američko ostvarenje „Kiki“. U Njujorku, LGBTQ pripadnici etničkih manjina skupljaju se na pristaništu u Kristofer ulici gde uvežbavaju svoj performans zasnovan na plesu koji su početkom devedesetih proslavili Madona spotom za pesmu Vogue i dokumentarni film Pariz gori. Dvadeset pet godina nakon ovih kulturnih dostignuća, nova i potpuno drugačija generacija mladih pripadnika LGBTQ populacije formirala je aktivističko-umetničku potkulturu pod imenom Kiki Scena. Film je režirala Sara Jordenö.

Švajcarski film „Kalabrija“, koji je režirao Pjer-Fransoa Soter biće prikazan u četvrtak. Nakon smrti kalabrijskog emigranta koji je došao u Švajcarsku da nađe posao, dva radnika u pogrebnom preduzeću, Jovan i Žoze, i sami emigranti, putuju sa severa na jug Italije da vrate telo pokojnika u njegovo rodno selo.

Poslednjeg dana revije, u petak 14. jula na repertoaru će biti film „Ingrid Bergman, njenim rečima“.
U proleće 2011. godine reditelj Stig Bjorkman sreće se sa Izabelom Roselini, ćerkom Ingrid Bergman, koja mu sugeriše da „napravi film o Mami”. Zahvaljujući Izabeli, Bjorkman verodostojno prikazuje Ingrid koristeći njene reči i slike.

Projekcije svih filmova biće održane u Maloj sali sa početkom u 20.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR