Sam svoj lekar

Sam svoj lekar

Hronični bolesnici često pokušavaju da sami menjaju terapiju; doktorka Gordana Stanojčić, zamenica načelnika službe Opšte medicine u čačanskom Domu zdravlja, kaže da je ovo dugogodišnji problem koji se, bez obzira na sve savete, ponavlja iz godine u godinu

0
Ilustracija

Lekarima u čačanskom Domu zdravlja ovih dana se najčešće obraćaju hronični bolesnici, pre svih astmatičari i srčani bolesnici. Iako imaju pravo na recepte koji im lekove obezbeđuju za dva meseca, doktorka Gordana Stanojčić, zamenica načelnika službe Opšte medicine u ovoj ustanovi, kaže da se problemi često javljaju kada ovi pacijenti odluče da sami koriguju prepisanu terapiju.

Pravo na dvomesečni recept

– Bez obzira na to što imaju terapiju koju godinama koriste često se dešava da pacijenti prave neke ekspirimente. Odluče da neki od lekova ne popiju ili da neki drugi ne uzimaju redovno, na primer. Iako im stalno govorimo da to ne smeju da rade ovaj problem se ponavlja iz godine u godinu. A pri tom, svi pacijenti koji duže od godinu dana imaju stabilnu terapiju, odnosno hroničnu terapiju, oni imaju pravo na lekove za dva meseca. Ako se terapija ne menja za godinu dana pacijenti imaju apsolutno pravo da se na osnovu recepta lekovima snabdeju za dva meseca i lekari to zaista i poštuju. To posebno dolazi do izražaja u vreme godišnjih odmora kada se naročito trudimo da svojim pacijentima damo terapiju za dva meseca da ne bi dolazili kada nema njihovog izabranog lekara, da ne bi morali da objašnjavaju čiji su pacijenti, da ne bi odlazili na info pult nego da za vreme našeg odsustva budu zbrinuti, rekla je doktorka Stanojčić.

 

POSTAVI ODGOVOR