Претрага
[rstr_selector]
Фото: А. Кораксић

Саопштење Иницијативног одбора петиције „Сачувајмо Каблар” и Удружења грађана „Трибина”

„…Покренули смо спор пред Управним судом Србије због кршења закона Србије и нарушавања система заштите Овчарско-кабларске клисуре од стране извршних органа власти. Од дана подношења тужбе прошло је три месеца, а рочиште још увек није заказано. Без обзира на чињеницу постојања спора, инвеститор је објавио тендер за изградњу зиданог објекта на коти 885 и изабрао извођача радова. Чека се законски рок за жалбе и није познато шта се збива по истеку тог рока… ”

Након јавне трибине одржане 21.05. на врху Каблара, Иницијативни одбор петиције „Сачувајмо Каблар” и Удружење грађана „Трибина” обратили су се јавности саопштењем у којем износе резиме досадашњих догађаја у вези са оспоравањем пројекта изградње стакленог видиковца на Каблару.

Саопштење преносимо у целости:

Након јавне трибине, одржане 21.05 2023. на врху Каблара, уз учешће око 200 грађана, Иницијативни одбор петиције „Сачувајмо Каблар“ и нововосновано Удружење грађана „Трибина“ представљају резиме досадашњих догађаја у вези са оспоравањем пројекта изградње стакленог видиковца на Каблару.

Захваљујемо се свима који су одвојили време за учешће на трибини, као и свим грађанима који подржавају идеју да је видиковац бесмислен, непотребан и штетан, а који из различитх разлога нису могли да нам се придруже на лицу места.

Од двоје доктора техничких наука и једног доктора биолошких наука, имали смо прилику да чујемо шта би све, и на који начин, било трајно угрожено, или неповратно уништено реализацијом овог пројекта.

На трибину су, као и раније, били позвани сви представници локалне и државне администрације који су на било који начин везани за овај пројекат. Као и раније, нису се одазвали и тиме нису искористили могућност да изнесу аргументе који поткрепљују потребу изградње видиковца. Такође, на трибини, а ни до сада у јавности, није се појавило ниједно стручно лице од стране идејних твораца и инвеститора које би аргументовано образложило пројекат, нити супротставило мишљење стручњацима који сматрају да ће видиковац нанети непорављиву штету амбијенту и живом свету у законом заштићеном подручју природе (предео изузетних природних одлика).

На трибини се, нажалост, нису појавили ни они заљубељници природе, који би због тога могли да имају проблема, јер су запослени у локалној или државној администрацији. Порука за њих је да су по Уставу Србије они слободни грађани, и да имају право на сопствено мишљење и деловање у оквиру закона. Нажалост, имали смо прилику и да на неким локалним медијима чујемо и читамо различите неистине о учесницима трибине, и видимо покушаје поделе мештана кабларских села.

Подсећамо да је 27.06.2022. у Влади Србије одржан састанак чланова Иницијативног одбора петиције „Сачувајмо Каблар“ и Међуресорне радне групе за ревитализацију предела изузетних одлика Овчарско-кабларска клисура, а потом и други састанак на Каблару, и да је на тим састанцима од сараднице премијерке гђе Ане Брнабић, гђе Маје Бојовић, тражено да се предочи план, односно листа пројеката развоја Овчарско-кабларске клисуре. Одговор никада није стигао, једни документ до којег је Иницијатива дошла јесте Идејни пројекат за изградњу видиковца.

Подсећамо и да је на састанку чланова Иницијативе „Сачувајмо Каблар“ са председницом међуресорне групе одржаном прошле године на Каблару, постигнут и следећи усмени договор: 1) да се Алаксандар Бараћ укључи у рад Међуресорне радне групе, и 2) да наше експерте повеже са пројектантима, да би се у стручној и компетентној расправи изнели сви аргументи. Договор није испоштован.

Из наведених разлога покренули смо спор пред Управним судом Србије због кршења закона Србије и нарушавања система заштите Овчарско-кабларске клисуре од стране извршних органа власти. Од дана подношења тужбе прошло је три месеца, а рочиште још увек није заказано.

Без обзира на чињеницу постојања спора, инвеститор је објавио тендер за изградњу зиданог објекта на коти 885 и изабрао извођача радова. Чека се законски рок за жалбе и није познато шта се збива по истеку тог рока. Није искључено да су и у поступку расписивања тендера и избора извођача начињени нови прекршаји.

Позивамо све грађане Србије да се сами увере у истинитост свега објављеног и изреченог на трибинама за очување природног видиковца на Каблару, индивидуалним посетама и обиласком  локације планиране од стране Владе РС за скрнављење још једног бисера природне лепоте наше земље.

Тражимо од градоначелника и Туристичке организације Чачак да јавно објаве који инвестициони радови су предвиђени у овој,  а који су планирани у следећој календарској години.

На следећем линку сви грађани се могу детаљно упознати са корацима које је је Иницијатива „Сачувајмо Каблар” до сада предузела, и какве је одговоре од администрације добила: https://drive.google.com/drive/u/6/folders/1er0oR0Q31Y44rntWeqpie93cI8fEKPTd

Иницијативни одбор петиције „Сачувајмо Каблар”

Удружење грађана „Трибина”

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *