[rstr_selector]

Seoskim vodovodom u Vujetincima potekla nafta, uzrok nepoznat

Voda sa seoskog vodovoda Dumača u Vujetincima nije za piće niti za bilo kakvu drugu upotrebu, jer se u njoj pojavila nafta. Prema rečima Miloljuba Obrovića, predsednika saveta Mesne zajednice Vujetinci, vodom sa ovog vodovoda se snabdeva 16 domaćinstava u selu.

– Voda se do pre nešto više od dvadesetak dana normalno koristila za piće, ali se u jednom momentu pojavila nafta, tačnije iz vode se osećao miris nafte. Nju je koristilo oko 16 domaćinstava, međutim, ona sada nije ni za piće, ni za tuširanje, a ni za napajanje stoke, kaže Obrović.

Kvar na pumpi onemogućava dalje ispitivanje ispravnosti vode

Uzrok pojave nafte u ovom seoskom vodovodu još uvek nije poznat. Prema rečima dr Vesne Šumanov, specijaliste higijene u čačanskom Zavodu za javno zdravlje, prve analize sa izvorišta dubine 96 metara i sa česme u dvorištu jednog domaćinstva pokazale su da su povećane koncentracije ulja i masti, o čemu je odmah obaveštena Sanitarna inspekcija kao i Savet mesne zajednice. Od tada je na snazi zabrana upotrebe vode, a doktorka Šumanov kaže da trenutno nije moguće uraditi dalje analize zbog kvara na pumpi u arterskom bunaru.

– Laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno je da je koncentracija na izvorištu 0,2 miligrama po litru, a dozvoljena je 0,1, dok je na točećem mestu ta koncentracija iznosila 0,5 miligrama. Takođe, bio je prisutan jasan miris na naftne derivate. Naglasili smo da su potrebna dalja ispitivanja kretanja vrednosti ukupnih ulja i masti, kako bi se ustanovilo da li je i dalje ta pojava prisutna. Dogovoreno je da se ponovo izvrši ispitivanje, ali pošto je u kvaru ta pumpa, mi još uvek nismo u mogućnosti da uzmemo taj uzorak. Kada nas budu obavestili da je omogućeno uzimanje uzorka, onda ćemo ponovo pristupiti laboratorijskom ispitivanju, a na osnovu toga će se videti šta je potrebno dalje preduzeti, odnosno da li treba uključiti i druge institucije koje će pomoći u rešavanju ovog problema, kaže doktorka Šumanov.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *