Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca: Čemu služi ministar?

Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca: Čemu služi ministar?

„Očigledno imamo pokušaj da se vruć krompir uvali u ruke roditeljima koji treba da preuzmu odgovornost za posao za koji nisu ni nadležni ni stručni. Takođe, prebacuje se odgovornost i u ruke nastavnika jer neko ko vodi ministarstvo nije dovoljno spreman da sve isplanira kako treba i da predupredi moguće posledice“.

0
Foto: Pixabay

Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca uputio je javno pismo ministru prosvete u kome ukazuje na to da je pre početka nove školske godine trebalo oformiti stručnu Komisiju koja bi procenila na koji način će početi nastava. Vladimir Milisavljević, predsednik milanovačkog Sindikata prosvetnih radnika, kaže da su prosvetni radnici u problemu jer treba da ispune očekivanja kako ministra prosvete, tako i roditelja, ispred kojih su takođe postavljeni određeni zahtevi.

– Činjenica je da svake godine imamo problem prilikom ustanovljavanja nastavnog procesa od 1. septembra i da svaki početak nove školske godine dočekujemo u svojevrsnom haosu. Naravno da je ova godina specifična, ali stanje o kome svedočimo u poslednje vreme je vrlo problematično zato što je ministar prosvete svoje ideje menjao iz dana u dan, a u poslednje vreme promene tih ideja idu iz sata u sat, a da pritom nijednom nije preuzeo odgovornost za promenu prethodne ideje. Sada imamo pokušaj da se „vruć krompir“ uvali u ruke roditeljima koji treba da preuzmu odgovornost za posao za koji nisu ni nadležni ni stručni. Takođe, prebacuje se odgovornost i u ruke nastavnika jer neko ko vodi ministarstvo nije dovoljno spreman da sve isplanira kako treba i da predupredi moguće posledice. Ono što je bitno, a na šta mi ukazujemo, je da je bilo potrebno organizovati komisiju koja bi stručno iz raznih uglova sagledala problem i nastava bi počela na drugačiji i ozbiljniji način. Ministar to nije hteo već je hteo da on bude sve – virusolog, epidemiolog, pedijatar, nastavnik, vaspitač, roditelj, psihijatar, defektolog, pedagog, higijeničar… Ističem da mi kao Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca ne želimo da uradimo ono što ministar traži, a to je da neki drugi potpišu odluke u njegovo ime i da roditelji, nastavnici i direktori preuzmu odgovornost.

Roditeljima je ponuđeno da se odluče za koju su vrstu nastave i ukoliko odluče da deca budu u direktnoj nastavi u školama, onda su sami odgovorni ukoliko dođe do oboljevanja đaka ili ukoliko virus donesu u svoje kuće. Iako se mesecima govori da neće biti opasnosti, očigledno je da ministar sumnja u sigurnost ovakvog oblika nastave u školama, s obzirom na to da traži odluke roditelja. Želimo da vidimo zašto sumnja i zašto ne želi da smanji broj učenika u odeljenjima i na taj način zaštiti decu. Šta je potrebno da se desi pa da bude jasno da se sva odgovornost prebacuje na roditelje?

POSTAVI ODGOVOR