Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Sindikat obrazovanja Gornjeg Milanovca najavio protest

U Gornjem Milanovcu je danas održana konferencija za novinare Unije sindikata prosvetnih radnika ove opštine, na kojoj je ukazano na probleme u obrazovanju na lokalnom, ali i na republičkom nivou. Vladimir Milisavljević, predsednik Sindikata obrazovanja Gornjeg Milanovca, kaže da se na konferenciji govorilo o tri vrlo ozbiljne teme koje se tiču obrazovanja u Gornjem Milanovcu i Srbiji.
– Komentarisali smo novo stručno uputstvo koje je Ministarstvo prosvete prosledilo školama o formiranju odeljenja, za koje smatramo da je apsolutno protiv zdrave logike i koje je na štetu obrazovanja i samih učenika, jer se od škola zahteva da u odeljenjima ima najmanje trideset učenika. Mišljenja smo da se na taj način ne obezbeđuje adekvatna nastava u odeljenju. Takođe, podela na grupe za strane jezike, građansko vaspitanje ili veronauku je vrlo problematična, jer se postavlja pitanje obezbeđivanja prava na izbor pri obrazovanju. Mi smo protiv toga, tražimo da odeljenja imaju do 24 učenika, da se obezbedi pravo na uspešno i kvalitetno obrazovanje za svakog pojedinca. Mislimo da na prvom mestu treba da budu učenici, a ne da cilj bude ušteda u obrazovanju i tu se razlikujemo od Ministarstva koje insistira na uštedi. Pravilnik koji su doneli je nelogičan i cilj mu je samo jedan, a to je ušteda obrazovanju. Ako uštedimo, uštedećemo trenutno u novcu ali će naše nove generacije biti osakaćene zauvek.
Druga stvar o kojoj smo govorili je kvalitet on-lajn nastave. Mi insistiramo na tome da se sastanemo sa predstavnicima Minstarstva prosvete i analiziramo on-lajn nastavu koja je bila zastupljena u prethodnom periodu, a imamo najave da će biti organizovana i dalje. Ovakav vid nastave je finansiran od strane roditelja i nastavnika i to nije nikakva on-lajn nastava, već snimljeni časovi koje đaci treba da posmatraju i mnogo je daleko od prave nastave, odnosno komunikacije i interakcije. Smatramo da će to ostaviti posledice na pravilan vaspitni i obrazovni razvoj sadašnjih generacija.

Najavljen protest u Gornjem Milanovcu

– Treća stvar o kojoj smo govorili je ono što je uzburkalo javnost u Gornjem Milanocu u poslednje vreme, a to je problem sa raspisivanjem konkursa za zapošljavanje novih nastavnika. U osnovnoj školi „Kralj Aleksandar I“ raspisani su konkursi i tim povodom nas je predsednik sindikata iz te škole obavestila da postoji problem sa poštovanjem zakona prilikom raspisivanja konkursa i zatražila pomoć od opštinskog odbora. Ona je na današnjoj konferenciji iznela razloge zašto ti konkursi nisu mogli da budu raspisani. Naime, ni ona kao sindikalni predstavnik niti drugi sindikalni predstavnici te škole u kojoj postoje dva sindikata, nisu potpisali svoje potvrdno mišljenje za raspisivanje konkursa, ali bez obzira na to, konkursi su već krenuli i o njima se razmatralo i u resornom ministarstvu. To kako su se oni pojavili i razmatrani su u Ministarstvu a da nisu potpisani od strane sindikalaca u školi je prosto neverovatno, jer prema Posebnom kolektivnom ugovoru koji važi za zaposlene u prosveti, sindikat mora dati svoje mišljenje po ovom pitanju. Iz tog razloga smo doneli odluku da organizujemo protest u saradnji sa sindikatom ove škole. Poštovaćemo sve zdravstvene preporuke, nećemo pozivati preveliki broj ljudi, ali ćemo simbolično organizovati protest i zvanično ćemo zatražiti od Školskog odbora da se izjasni po pitanju kršenja zakona i da se pronađu i sankcionišu oni koji su zloupotrebili svoj položaj prilikom raspisivanja i sprovođenja konkursa, rekao je Milisavljević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести