Претрага
[rstr_selector]

Sitnim popravkama prepolovili račun za vodu

Jedan sitan potez rukovodstva čačanske Medicinske škole uštedeo je i uštedeće ovoj obrazovnoj ustanovi na desetine hiljada dinara mesečno. Radnici zaposleni u ovoj školi izvršili su popravku svih slavina i ventila na mokrim čovorovima. Sve neispravne slavine su zamenjene ili popravljene, a najbitniji faktor koji je doprineo da računi za vodu budu daleko niži nego ranije, je vraćanje, Čačanima dobro poznatog sistema korišćenja vode sa pumpe. U gradu koji leži na podzemnim vodana, takozvana moravska voda poslednjih godina nažalost se sve manje koristi.

Milorad Blagojević, direktor Medicinske škole kaže da će zahvaljujući uštedama škola sada moći da finansira i druge programe koji će doprineti boljim uslovima rada i učenika i profesora.

– Kada sam došao na mesto direktora, primetio sam da je ogromna potrošnja vode, voda se najviše trošila na vodokotlićima i na slavinama koji su bili neispravni. Naložio sam zamenu svih plovaka na postojećim vodokotlićima i gumice na slavinama ili cele slavine gde je to bilo neophodno. Zahvaljujući tome, škola je sada drastično smanjila potrošnju vode da je to zapanjujuće, uočeno je da je preko deset puta smanjena utrošena količina vode. Jedan vid štenje vode je i ugradnja takozvane seoske pumpe što sam u gradio u školskom dvorištu. Koristimo vodu iz zemlje tako da ne trošimo mnogo vode sa gradskog vodovoda, jer najveću količinu tehničke vode daje upravo pumpa. Naravno, vodu za piće i ostale potrebe učenici i zaposleni i dalje koriste kao i ranije. Ovaj posao u najvećoj meri uradili su moji domari, s tim što sam agožovao i jednog majstora. Bila je to skoro beznačajna investicija, recimo samo nabavka plovaka za 30 vodokotlića iznosila oko 6.000 dinara, što se očigledno višestruko islatilo za posla meseca. Ovo bi mogli svi da radimo i u zgradama i u domaćinstvima i u javnim ustanovama, jer kada se preračuna, siguran sam da 30 do 40 odsto može da se smanji potrošnja vode na nivou grada – izjavio je Milorad Blagojević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести