Претрага
[rstr_selector]

Ski-lift ponovo u Riđagama?

Od naredne zimske sezone u Riđagama bi mogao ponovo da radi ski-lift koji je u ovom selu bio aktuelan 80-ih godina prošlog veka. Prema rečima predsednika ove Mesne zajednice, Nenada Miloševića, selo je ušlo u program organizacije i priprema za revitalizaciju lifta.

– S obzirom na to da je staza u veoma lošem stanju i obrasla drvenastim rastinjem, mi smo za proleće zakazali aktivnosti na uređenju staze. Cilj nam je da je pripremimo da bismo mogli da postavimo sve ono što nam je potrebno za postavljanje i instalaciju koturača, elektromotora, kućice u kojoj će se nalaziti kontrolna tabla i svega ostalog što prati jedan ski-lift. Planirali smo da ski-lift bude tipa „vučno uže“, a nalaziće se na tromeđi Rtara, Riđaga i Pridvorice. Dužina staze je oko 300 metara i ona je bila veoma popularna 80-ih godina. Na njoj su se održavali časovi skijanja koje je organizovao Sportski centar „Mladost“. Profesori fizičkog vaspitanja su dovodili decu iz osnovnih i srednjih škola i to je imalo određeni edukativno-rekreativni karakter. Mi želimo to da vratimo ovom selu i da ga postavimo na jedan viši nivo, kaže Milošević.

Uskoro i udruženje voćara u Riđagama

Nenad Milošević ističe da je u Riđagama u poslednje tri godine zasađeno 12 hektara kajsija.

– Riđage se nalaze na sličnoj nadmorskoj visini kao Miokovci i Milićevci mada smo po površini daleko manji. Planiramo da u narednom periodu formiramo mini udruženje voćara jer već imamo izgrađenu hladnjaču, a sa namerom da na tržište izađemo ujedinjeni. U tom pravcu idemo i kada je u pitanju snabdevanje repromaterijalom, đubrivom, pesticidima i drugim sredstvima koja omogućavaju olakšice u proizvodnji voća. Udruženost je nešto što je postojalo, a sad, hteli ili ne hteli, moramo biti upućeni jedni na druge, zaključuje Milošević.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *