Skulptura „Devojčica“ posle 15 godina ponovo našla svoje mesto u centru Čačka

Skulptura „Devojčica“ posle 15 godina ponovo našla svoje mesto u centru Čačka

Pamteći doprinos porodice Berbelja našem gradu, tražen je pogodan momenat i mesto de se ponovo postavi fontana koja je svojevremeno stajala ispred zgrade Pošte

0

Na rekonstruisanom platou kod „Gradske rupe“, na prostoru između Robne kuće „Ineks“ i poslastičarnice „Pelivan“ nedavno je postavljena fontana „Devojčica“, rad vajara Oskara Berbelje.
U godini kada se navršava 20 godina od smrti Oskara Berbelje (1921-1999), čačanska Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ je priredila monografiju o ovom umetniku koja će biti promovisana u okviru obeležavanja proslave Dana grada 17. decembra u Domu kulture. Pamteći doprinos čuvene porodice Berbelja našem gradu, tražen je pogodan momenat i mesto de se ponovo postavi fontana koja je svojevremeno stajala ispred zgrade Pošte. Skulptura u fontani je tu stajala od 1959. godine do početka devedesetih kada je demontirana, a na njeno mesto postavljen spomenik našem velikom vojskovođi, vojvodi Stepi Stepanoviću. Fontana je premeštena bliže službenom ulazu u Čačansku banku, a u blizini je bio i dragstor koji je po njoj nosio ime. Pre oko 15 godina skulptura iz fontane je izvaljena i bačena na dno stepeništa u Gradskoj rupi. Od tada je bila u depou Galerije, čije je vlasništvo.
Galerija poseduje 13 skulptura dobijenih na poklon od Oskara Berbelje. Davnih šezdesetih godina u dvorištu Galerije su postavljene dve, a tri skulpture se od 2010. godine mogu videti u Gradskom parku.

Rekonstrukcija platoa kod Gradske rupe je bila dobar momenat da se u sklopu parternog uređenja tog prostora u centru grada postavi fontana sa skulpturom sa značajnom zavičajnom istorijom, a radi se o prvoj fontani, što je ujedno i prva modernistička skulptura u našem gradu. Oskar Berbelja je uradio i unutrašnje uređenje zgrade Doma kulture i reljef „Puž“ po kome je zgrada prepoznatljiva. Skulpture ovog umetnika nalaze se i u Čačku i u okolini, a najpoznatiji je spomenik u centru Guče. Podatak da je jedan deo današnjeg Javnog preduzeća „Gradsko zelenilo“ faktički proizašlo iz kamenorezačke radionice Oskarovog oca Frančeska Berbelje, takođe govori u prilog tome da naš grad, a i naše ustanove Galerija i Dom kulture na neki način imaju obavezu u smislu podsećanja na višedecenijski uspešan skulptorski rad i njegov angažman na doprinosu modernom uređenju javnih gradskih prostora, ali i na kamenorezačku radionicu Oskarovog oca i na celu porodicu Berbelja.

POSTAVI ODGOVOR