[rstr_selector]

Skupština Čačka ignoriše izvinjenje homoseksualcima

Državno Povereništvo za zaštitu ravnopravnosti naložilo je čačanskoj Skupštini da se javno izvini pripadnicima homoseksualne orijentacije i da izmeni skupštinsku odluku kojom se vređa pravo manjina.

Naime, čačanska Skupština je prošle godine, na predlog odborničke grupe SNS-a, donela preporuku koja je upućena Republičkoj radiodifuznoj agenciji, u kojoj se pojedini televizijski sadržaji karakterišu kao kič i šund ispod svakog kulturološkog nivoa. Skupština je usvojila tekst Preporuke koji sadrži diskriminaciju manjina, tačnije pripadnika homoseksulne orijentacije. Da skandal bude veći, u tom dokumentu pripadnici homoseksualnih grupa porede se sa pedofilima.

Još dok je tekst preporuke bio u proceduri usvajanja, odbornici opozicije su oštro protestvovali i tražili da se ovakva odluka povuče sa glasanja, upravo ukazujući da sadrži elemente vređanja i diskriminacije, što je protivno Ustavu, o čemu govori odbornik Stojan Marković:

Kao što je rečeno, sporni dokument koji je imao za cilj da zaštiti čačansku omladinu od pojedinih televizijskih sadržaja, potekao je iz krugova naprednjaka. Šta će Gradski odbor Srpske napredne stranke preduzeti sada kada je utvrđeno da je preporuka neustavna i vređa manjine, saznajemo od odbornika Aleksandra Radojevića:

Ipak, poslednju reč o skandaloznoj odluci čačanske Skupštine trebalo bi da da predsednik ovog najvišeg organa izvršne vlasti. Dopis iz beogradske kancelarije Povereništva za zaštitu ravnopravnosti u Čačak stigao je pre desetak dana, međutim za sada se o izvinjenju homoseksualcima ne razmišlja. Predsednik Skupštine Veljko Negovanović:

U dopisu Povereništva koji je sklonjen u fioku predsednika Skupštine grada Veljka Negovanovića, stoji da je kao jedan od razloga za donošenje Preporuke, navedeno „propagiranje homoseksualizma“ i da su istopolno seksualno orijentisane osobe diskriminisane tako što su upoređene sa pedofilima. U Preporuci je navedeno da „Odbornici Skupštine grada Čačka, svesni opasnosti koja preti od sistematskog forsiranja programskih sadržaja, koji najdirektnije utiču na stanje kolektivnog duha građana, upućuju Republičkoj radiodifuznoj agenciji najoštriji protest protiv svih programskih sadržaja televizija sa nacionalnom frekvencijom kojima se vređa moral, propagira pedofilija, homoseksualizam, vređa dostojanstvo Srpske pravoslavne crkve, drugih tradicionalnih verskih zajednica i utiče negativno na formiranje vrednosnih stavova mladih generacija“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić utvrdila je da je donošenjem ove Preporuke, u kojoj se u isti kontekst stavljaju osobe homoseksualne orijentacije sa drugim izrazito negativnim i zabranjenim društvenim pojavama, stvara ponižavajuće i uvredljivo okruženje i vređa dostojanstvo ove seksualne manjine. Zbog toga je dato mišljenje da je Skupština grada Čačka prekršila odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, a Skupštini grada Čačka preporučeno je da iz Preporuke ukloni delove u kojima se „propagiranje homoseksualizma“ navodi zajedno sa negativnim i zabranjenim društvenim pojavama. Takođe je preporučeno da Skupština uputi javno izvinjenje građanstvu Srbije homoseksualne orijentacije zbog sadržine Preporuke koja se na njih odnosi.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *