Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika info

Snabdevanje strujom i dalje prioritetan problem Mrčajevčana

Dugogodišnji problem meštana Mrčajevaca sa čestim nestajanjem struje, a kao posledica toga u pojedinim delovima sela i nestajanja vode, delimično je rešen. Iako su se nadali, Mrčajevčani nisu u ovu zimu ušli sa rekonstruisanom niskonaponskom mrežom, pa pitanje snabdevanja strujom i dalje ostaje urgentno, objašnjava Radoslav Bogićević predsednik Saveta Mesne zajednice Mrčajevci.

U toku prošle godine rađena je rekonstrukcija niskonaponske mreže u Mrčajevcima kada je veći broj dotrajalih drvenih bandera zamenjen betonskim stubovima. Međutim ostalo je da se zameni još oko 30 dotrajalih trulih bandera, da se postave samonosivi kablovi i stanovništvo priključi na rekonstruisanu mrežu.

– To je ono što već godinama tražimo. Da se zamene drveni stubovi betonskim stubovima i da se postave samonosivi kablovi, jer su česti nestanci struje i usled manjeg vetra koji kad dune zamrsi ili pokida žice. Ima dosta trulih bandera i praktično žice drže te bandere a ne obrnuto.  Mi smo uspeli da izdejstvujemo kod Distribucije da postave veći broj betonskih stubova ali su ti stubovi bez samonosivih kablova i to je ono što je urgentno. Srećom da ova zima i nije tako strašna što se tiče vetra, padavina, vlažnog snega posebno, inače bismo bili bez struje. A cele prošle godine smo imali tih problema. Ovaj posao je praktično urađen na pola. Tamo gde su postavljeni betonski stubovi ostalo je da se zategnu samonosivi kablovi. Mi smo krajem prošle godine podneli zahtev Distribuciji ali rečeno nam je da kablova nema i dobili smo obećanje da će se taj posao završiti. Mi ne možemo da utičemo na vremenske prilike, ali sa tim stubovima Mrčajevci će sigurno imati bolje snabdevanje strujom. Napon će biti bolji i neće dolaziti do čestih nestanka struje usled kidanja žica ili padanja drveća na žice.

Kad nema struje nema ni vode

Rešavanjem ovog problema biće normalizovana i isporuka vode koja zavisi od elektrosnabdevanja, kaže Bogićević.

– Kad nestane struja veći deo sela ostane i bez vode, jer pumpe rade na struju. A kada voda dođe, zbog velikog pritiska i vazduha cevi pucaju pa dolazi i do kvarova na vodovodnoj mreži.

Drugi problem je trafostanica Kula, objašnjava Bogićević.

– Trafostanica Kula se nalazi na Ibarskoj magistrali na mestu gde potok prolazi kroz Mrčajevce, delom je na mostu odnosno na trotoaru. Ta trafostanica je stara, cigle sa nje su poispadale pa predstavlja opasnost za prolaznike ali i smeta jer se nalazi delom na trotoaru odnosno na mostu, pa jedan pešak može proći preko mosta ali dvoje se već ne mogu nikako mimoići. Mi smo pronašli prostor za izmeštanje koji je u državnom vlasništvu, nalazi se u blizini autobuske stanice oko 150 metara od ove trafostanice. Nadam se da će i to u nekom trenutku biti rešeno, i zbog boljeg snabdevanja strujom ali i da bi se elminisala opasnost koju po prolaznike predstavlja ova dotrajala trafostanica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *