Sneg uništio zasade malina u višim predelima Moravičkog i Zlatiborskog okruga

Sneg uništio zasade malina u višim predelima Moravičkog i Zlatiborskog okruga

Najviše su stradali malinjaci u ivanjičkoj, užičkoj, pribojskoj i prijepoljskoj opštini. Očekuje se da opštine formiraju komisije koje će izaći na teren i utvrditi štetu

0

U višim predelima Zlatiborskog i Moravičkog okruga sredinom nedelje je pao sneg koji je polomio rodne grane u malinjacima koji su do tada bili u dobrom stanju, kaže Milijan Lazić, član Upravnog odbora Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije.
Zasadi u ravničarskim predelima su nakon zime bili veoma oštećeni, dok su oni u predelima sa nadzorskom visinom iznad 700 metara obećavali veći i bolji rod, međutim, zbog snega, poljoprivredni proizvođači će ostati bez očekivane količine maline, navodi Lazić.
– Ti zasadi su, za razliku od onih u nižim predelima, sve vreme bili zdraviji, bolji i obećavali su veći rod. Međutim, sneg je polomio rodne grane, a ima i zasada u kojima je polomljeno čak 50 odsto grana, tako da ćemo u tim predelima ostati bez očekivanog roda. Još uvek nije procenjena šteta, neko je osigurao svoje malinjake, pa treba da izađu iz osiguravajućih kuća na teren, a i opštine bi trebalo da formiraju komisije koje će proceniti načinjenu štetu. Prvo je padala kiša koja je prerasla u mokar sneg, a on se zalepio za grane, polomio ih i napravio haos. Najviše su nastradale ivanjička, užička, pribojska i prijepoljska opština, kaže Lazić.

Prodajna cena maline još uvek nije dogovorena

– Što se tiče cene, i dalje pokušavamo da dogovorimo da predstavnici hladnjačara i Vlade sednu sa nama i da se svi zajedno dogovorimo. U ravnijim predelima Šapca i Mačve već za dvadesetak dana malina će početi da zri, a još uvek ne znamo koja će biti cena. Ta priča o proizvođačkoj ceni maline koja iznosi 139,3 dinara stoji, ali i dalje niko ništa ne preduzima. Mi smo prošle godine brali malinu za 40 dinara ispod cene koštanja, ali ove godine ne možemo izdržati još jedan takav minus u sopstvenim zasadima, zaključuje sagovornik.

 

PODELI

POSTAVI ODGOVOR