[rstr_selector]

Специјално признање ЖИВА 2023. за Уметничку галерију „Надежда Петровић”

Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ добитник је овогодишњег Специјалног признања за приступ и отвореност према посетиоцима (Attention to Visitors and Openness) који додељује Форум словенских култура – ЖИВА 2023.

Форум словенских култура представио је од 2. до 4. октобра 2023. године у Братислави (Република Словачка) номиноване музеје са словенског културног подручја и добитнике Жива награде 2023. Ова свечана манифестација, која је завршена 4. октобра проглашењем награђених музеја Жива 2023, припремљена је у сарадњи и уз подршку Словачког народног музеја, који је представљао Бранислав Панис (Branislav Panis), његов генерални директор и уједно члан Жива жирија.

Ове године жири Жива награде номиновао је 24 музеја из 10 земаља а Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ носилац је једног од пет специјалних признања која су додељена. Манифестацију Жива награда 2023 отворила је госпођа Силвија Хронцова (Silvia Hroncová), министарка културе Републике Словачке. Додела награде одржана је у инспиративном окружењу Словачког националног музеја – Историјског музеја у Братиславском замку.

Награда Жива установљена је 2012. године на иницијативу др Андреје Рихтера (Andreja Rihter), директора Форума словенских култура, међународне фондације (основане 2004. године). Награда носи име по словенској богињи Живи, која представља принцип живота, лепоте, виталности и плодности. Жива награда има за задатак промоцију најбољих музејских пракси у словенским земљама и њиховог културног наслеђа. То је важна транснационална културна платформа, која подстиче дијалог, комуникацију и умрежавање, размену идеја, знања и искустава у циљу заштите музеја и промоције њиховог колекције и услуге, ангажовање према потребама друштва, иновативност, креативност, учешће и инклузија.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *