Претрага
[rstr_selector]

Statistika rođenih i umrlih u Čačku već godinama neobećavajuća

U prvoj polovini ove godine u Čačku je umrlo 980 osoba, a rođeno je svega 347 beba, pa ukoliko se ovakav trend nastavi biće oboren rekord po smrtnosti, upozorio je dr Aleksandar Radojević, lider Grupe građana za napredniji Čačak. On smatra da je neophodno hitno utvrditi šta je razlog za ovoliku smrtnost i zašto ona raste iz godine u godinu.

– To je demografija koja ne ide u prilog žiteljima Čačka, ali ni celoj državi. Odnos novorođenih i umrlih je 1:3 u korist umrlih. To je nešto što je za brigu i hitno preduzimanje mera. Moramo barem utvrditi šta je razlog povećanog umiranja. Ako već ne možemo da utičemo na taj razlog, barem da znamo sa kim treba da se borimo i da napravimo strategiju kako da se borimo protiv tog neprijatelja, rekao je Radojević.

Prirodni priraštaj isti od 2000. godine

Povodom ovih navoda javnosti se obratila Slavica Dragutinović, članica Gradskog veća zadužena za zdravstvo, koja je rekla da situacija nije toliko alarmantna kako je u prvi mah predstavljeno javnosti. Ona je istakla da je procenat umrlih visok već godinama, i da to nije ništa novo i nije slučaj samo u Čačku, već u celoj Srbiji i u okolnim zemljama.

– U našoj bolnici u Čačku od početka godine do 8. avgusta rođena je 701 beba, a u istom periodu umrlo je 1088 osoba. Po nekoj statistici naše patologije gde oni upisuju sve slučajeve, procentualno je reč o ljudima  tridesetog, četrdesetog i pedesetog godišta. Apsolutno to ne bih okarakterisala kao zabrinjavajuće podatke, to su podaci koji se strukturiraju od 2000. godine i mi znamo da od te godine imamo neki demografski sunovrat i to je nešto što je tako, nije ništa od ove ili prethodne godine, rekla je Slavica Dragutinović.

Ona je dodala podatak pravne službe Opšte bolnice u Čačku da su u periodu od 2016. do ove godine, čačansku bolnicu napustila su tri doktora i deset medicinskih sestara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести