[rstr_selector]

Stolari deficitarni, a ne možemo da ih školujemo

Prema informacijama Nacionalne službe za zapošljavanje u Kraljevu, zanimanje stolar je deficitarno. Direktor Šumarske škole u ovom gradu, Milan Mirković kaže da svi stolari koji se prijave na biro rada odmah nađu zaposlenje.

– Bez obzira na taj podatak, mi imamo problem sa brojem odeljenja koje upisujemo. Jednostavno, nismo u mogućnosti da svake godine upisujemo to zanimanje. Konkretno, ove godine, i pored velikog interesovanja, nismo upisali prvi razred za zanimanje stolar. Naravno, očekujemo za iduću školsku godinu da nam to bude odobreno. Mislim da ovo zanimanje ima veliku perspektivu iako Ministarstvo prosvete nema uvek sluha da odobri njegov upis, kaže Mirković.

Velika pomoć donatora

Šumarska škola u Kraljevu nedavno je dobila takozvanu CNC mašinu, koja je samo jedna u nizu vrednih donacija.

– To je samo jedna od mašina koju smo dobili iz donacija Evropske unije. Vredna je 135.000 evra, a deo je projekta vrednog ukupno 500.000 evra. U tu suma bila je uračunata i obuka i sertifikati koji su je pratili. U tom projektu su učestvovali Raški i Moravički okrug. Firme iz ova dva okruga koje se bave stolarskom delatnošću imale su mogućnost da posete za njih važne seminare. Tada su dobijali sertifikate koji im omogućavaju rad van naše zemlje, rekao je Mirković.

Stolarima važno informatičko znanje

Da bi stolar radio na CNC mašini mora da bude informatički obučen. Mirković naglašava da im Šumarska škola to omogućava.

– Učenici, budući stolari, moraju da poznaju programe koje CNC mašina koristi prilikom obrade drveta. U zavisnosti od stepena obučenosti, ili poznavanja programa za rad, mogućnosti CNC mašine su ogromne. Takoreći, nema operacije iz ove oblasti koju ona ne može da obavi, naglasio je Mirković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *