[rstr_selector]
Foto: TO Zlatibor

Stopića pećina, najposećeniji lokalitet u Srbiji, od februara proširuje atraktivnosti

Sa rekordnim brojem od 89.113 posetilaca u prošloj godini, Stopića pećina je postala najposećeniji lokalitet u Srbiji.  Za one koji su atraktivnu pećinu sa bigrenim kadama već videli, iz Turističke organizacije Zlatibor poručuju da će od februara ponuda biti proširena sa oko 80 metara novog prostora sa kadama dubokim i do 7, 5 metara. U pećini su u toku radovi na pešačkoj stazi koja vodi kroz kanal sa kadama do novog proširenog prostora. To će biti najatraktivniji ali ujedno i za uređenje najteži deo pećine, kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

– Opština Čajetina i TO Zlatibor su zajedno krajem prošle godine raspisali tender za izvođača radova, firmu koja je odgovorno pristupila tom poslu. Za nekih 20 dana očekujemo da će radovi na proširenju pešačke staze biti gotovi. U pitanju je 45 metara novih staza ali na jednom nepristupačnom terenu. Kada se ta staza završi svi posetioci će moći da uživaju u jednom nesvakidašnjem prizoru jer je u tom delu unutar pećine, koji mi zovemo „kanal sa kadama“,  smešten veliki broj bigrenih kada i pećinskog nakita.  S obzirom na to da je prošle godine kroz Stopića pećinu prošlo skoro 90.000 posetilaca, mi smo bili primorani na neka nova investiciona ulaganja kako bi motivisali turiste koji su već bili u pećini da se vrate ponovo i da je pogledaju iz nekog novog ugla a i da privučemo neke nove turiste, koji dolaze na Zlatibor, da obiđu i ovaj lokalitet.

Stopića pećina je, u turističke svrhe, otvorena 2008. godine. Od tada se konstantno ulaže u unapređenje ponude ovog lokaliteta, kaže Živanović.

– Radili smo na obnovi postojeće infrastrukture. Prethodne dve godine smo uradili pet drvenih mostova unutar same pećine. U 2017. i 2016. godini smo radili na led rasveti. Prole godine smo započeli sa proširenjem pešačke staze u pećini . Od otvaranja pećine do danas, Turistička organizacija Zlatibor je izvela brojne radove. Urađeni su prilazni put, parking prostor, prilazne pešačke staze, ulazna kapija, biletarnica, staze kroz Svetlu i Tamnu dvoranu do tzv. Izvora života , kao i staze iznad bigrenih kada i rasveta. Tokom zimskih dana prilazni put je očišćen i prohodan.  U tekućoj godini se planira izgradnja mokrog čvora kao i suvenirnice na prostoru parkinga. To će biti jedan drveni objekat koji će po svom izgledu biti uklopljen u prirodni ambijent, kaže Živanović.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *