Suša utiče na poskupljenja

Suša utiče na poskupljenja

Ako se nastavi suša i ne bude padavina, smanjene količine stočne hrane mogu dovesti do smanjenja stočnog fonda i poskupljenja mleka i ostalih proizvoda

0

Prema podacima Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Čačku, suša je već počela da utiče ne samo na cene nego i na ponudu stočne hrane. Biljanja Janjić, savetodavac za agroekonomiju, naglašava da će ta situacija uticati i na cenu stoke, ali i ostalih proizvoda.

Cene stoke će padati

– U odnosu na početak ove godine cena kukuruza je porasla sa 17 na 23, a negde i na 26 dinara. I cena pšenice je delimično porasla, a očekuje se da će suša uticati i na cenu soje. Naravno, smanjena proizvodnja kukuruza i soje uticaće i na poskupljenje stočne hrane, a sve to odraziće se na cene stoke čiji pad će uticati na poskupljenje ostalih proizvoda. Takođe, napominjem da je i proizvodnja takozvane kabaste stočne hrane, lucerke ili deteline, smanjena što će naročito negativno uticati na gazdinstva koja se bave stočarstvom. Jer, ako nemaju zalihe, oni će morati da nabavljaju stočnu hranu što će ove godine biti skupo, kaže Janjić.

Moguće poskupljenje mleka

– Sve to, kao po nekom pravilu, utiče na cenu stoke koja pada uvek kada dođe do poskupljenja i smanjene ponude stočne hrane. Ljudi koji nemaju čime da prehrane stoku počinju da je prodaju za klanje, što se odražava na smanjenje stočnog fonda i dalje na cenu mleka, s tim što se smanjuje i proizvodnja mleka. Ovo je sve procena ukoliko se suša nastavi i ne bude kiše, rekla je Janjić.

POSTAVI ODGOVOR