Sutra se obeležava 205. godišnjica Boja na Ljubiću

Sutra se obeležava 205. godišnjica Boja na Ljubiću

„Nakon parastosa Tanasku Rajiću uslediće program sa istorijskim časom, kako bi se na dostojan način setili slavnih predaka i bar mi Čačani podsetili na trenutak u istoriji kada smo uspeli da se oslobodimo turskog ropstva“

0

U Rtarima, na mestu gde je pre 205 godina održana završna bitka Boja na Ljubiću, sutra će biti održan parastos Tanasku Rajiću. Vladimir  Jevđović iz Udruženja „Srbi na okupu“, koje po drugi put organizuje ovo okupljanje, kaže da je cilj da se ne zaborave istorijski datumi i važne ličnosti, odnosno naši preci koji su se borili za svoju otadžbinu.

– Sutra u 11 sati okupićemo se kod spomenika u Rtarima gde ćemo obeležiti 205. godišnjicu od bitke za Čačak, poznate kao Boj na Ljubiću. To je bila bitka koja je trajala od 26. aprila do 11. juna i vodila se na širem prostoru Čačka, po okolnim brdima i selima. Najvažnija bitka je vođena 6. juna u Ljubić polju gde je poginuo veliki junak Tanasko Rajić. Mi po drugi put obeležavamo Boj na Ljubiću, i to na mestu završnog boja u Rtarima gde je vojska pod upravom Miloša Obrenovića sustigla preostalu tursku silu i potukla ih na jednom polju koje je kasnije upamćeno u narodu po imenu Mrave, jer je poginulih Turaka bilo kao mrava. Nadamo se da će današnji Srbi, potomci slavnih predaka, biti dostojni da se izbore sa nevidljivim neprijateljem koji danas na najlukaviji način udara na naše srpstvo i pravoslavnu veru. Naši preci su imali vidljivog neprijatelja, Turke okupatore, a naš neprijatelj je nevidljiv i vojuje na razne načine iz najlukavijeg oružja, pa će sutra biti reči i o tome. Nakon parastosa će uslediti prigodan program sa istorijskim časom, kako bi se na dostojan način setili slavnih predaka i bar mi Čačani podsetili i naučili kakav je to momenat bio u istoriji kada smo uspeli da se posle 360 godina oslobodimo turskog ropstva u ovim krajevima i koliko je ta bitka bila presudna za konačno oslobađanje Srbije od Turaka posle pet vekova, rekao je Jevđović.

PODELI

POSTAVI ODGOVOR