Sutra se otvara rekonstruisana čačanska Galerija „Risim“

Sutra se otvara rekonstruisana čačanska Galerija „Risim“

Rekonstrukcija Galerije „Risim" je počela 2017. godine, a u okviru nje su izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi fasade i krova, adaptacija unutrašnjeg izložbenog prostora, a poboljšana je i energetska efikasnost objekta

0
Foto: Dženarika Info

Izložbom „Risim: Slikar na duge staze“, sutra će biti otvoren rekonstruisani objekat Galerije koja nosi naziv proslavljenog čačanskog slikara Bogića Risimovića Risima. Otvaranje je zakazano za 18 časova, a na izložbi će biti predstavljen značajni deo umetnikovog opusa. Autor izložbe je Julka Marinković, muzejski savetnik u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“, dok je izbor izloženih crteža iz Spomen zbirke sačinila Katarina Stevlić, istoričar umetnosti. Postavka će biti dostupna posetiocima do kraja avgusta.
Rekonstrukcija Galerije „Risim“ je počela 2017. godine, a u okviru nje su izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi fasade i krova, adaptacija unutrašnjeg izložbenog prostora, a poboljšana je i energetska efikasnost objekta.

„Ja sam slikar na duge staze – kroz vreme … Tek sam pred velikom slikarskom avanturom“, reči su Risimove koje oslikavaju duh njegovog stvaralaštva

Bogić Risimović Risim pripada prvim generacijama mladih slikara koji su početkom pedesetih godina prošlog veka u uzavreloj atmosferi opšteg društvenog, ekonomskog i kulturnog poleta učestvovali u stvaranju nove umetničke scene, razvijajući se i sazrevajući uporedo sa pojedinim oblicima posleratnog modernizma srpskog i jugoslovenskog slikarstva. Tokom tri i po decenije stvaralačkog rada prošao je osoben i celovit razvojni put u kojem je zavičaj bio ishodište i nepresušna ikonografska potka u stvaranju čistog jezičkog prostora i put ka integralnom umetničkom delu univerzalnog značenja. Sudbinska vezanost za boju započela je u ranom detinjstvu u živopisnom okruženju bojadžijske radnje njegovog oca, što je u Risimovoj svesti utkalo živu kolorističku matricu i u mnogome odredilo njegovo slikarsko biće. Stvaralaštvo je počeo slikama prožetih duhom, etikom i estetikom krajputaša i nadgrobnih seoskih spomenika Dragačeva, a potom, preko slika setnih, tajanstvenih prostora stvarne i imaginarne gradske atmosfere ispunjenih simbolikom prolaznosti, otuđenosti i usamljenosti savremenog čoveka, stigao do predstave univerzalnog i metafizičkog zavičaja, do slika čistog poetskog doživljaja, kojima je definisao svoj filozofski i egzistencijalni stav.

POSTAVI ODGOVOR