Sutra u Čačku smotra najboljih srpskih šljivovica

Sutra u Čačku smotra najboljih srpskih šljivovica

Cilj smotre je da se promoviše i unapređuje kvalitet srpske šljivovice i da se promovišu najbolji srpski proizvođači rakije

0
Foto: Pixabay

U čačanskom Institutu za voćarstvo sutra će biti održana deveta po redu Smotra najboljih srpskih šljivovica. Branko Popović, stručnjak za kvalitet i proizvodnju voćnih rakija, kaže da je prijavljeno preko 50 uzoraka rakije proizvođača koji su prošle godine osvojili najviše ocene na nekom od regionalnih takmičenja u Srbiji.
– Cilj ove smotre je da se promoviše i unapređuje kvalitet srpske šljivovice i da se promovišu najbolji srpski proizvođači rakije. Pravo učešća na završnom ocenjivanju za najbolju šljivovicu u Srbiji imaju samo one rakije koje su u 2019. godini na svim regionalnim takmičenjima širom zemlje osvojile zlatne medalje sa ocenama od 18.50 do 20, počevši od Gornje Trepče, gde je i osnovano prvo regionalno takmičenje pre 22 godine, pa sve do Pančeva i Srčanice na Kosovu i Metohiji. Ocenjivanje i traženje najbolje od najboljih vršiće devetočlana komisija sastavljena od najboljih poznavalaca šljivovice na našim prostorima, među kojima su profesori univerziteta, stručnjaci Instituta i vodeći stručnjaci iz naših velikih privrednih firmi sa dugogodišnjim iskustvom u proceni kvaliteta šljivovice. Očekujemo oko 53 uzorka rakije, a pobednik dobija povelju i prelazni pehar. Pored toga, proizvođač koji osvoji najveće priznanje dobija u trajno vlasništvo repliku glavnog pehara čiji je autor naš akademski slikar Božidar Plazinić. To je lepa uspomena koja znači proizvođačima kako bi unapredili svoju proizvodnju, podstakli prodaju i pojavili se na tržištu kao osvajači laskave titule za najbolju srpsku šljivovicu.

Ove godine bez rakija iz regiona

– Ranije su na ovoj smotri učestvovale i rakije iz Republike Srpske, ali ove godine zbog aktuelne situacije neće ih biti. Ideja i jeste da se takmiče rakije iz krajeva koji su naseljeni srpskim stanovništvom, tako da je na jednom od regionalnih takmičenja u Pančevu bila prisutna rakija iz okoline Temišvara od naših sunarodnika koji žive u Rumuniji. Međutim, sada nije bilo moguće da pošalju uzorak, tako da ćemo ove godine ostati bez rakija iz regiona, ali u narednim godinama će i one biti obuhvaćene.

POSTAVI ODGOVOR