Претрага
[rstr_selector]
Фото: Wild West

Све спремно за почетак овогодишње Wild West трке у Овчар Бањи

Трка почиње у 10 сати. Такмичари имају опцију да бирају једну од две дистанце. Једна је 10 километара преко Овчара и прелази се 20 вештачких конструкција постављених на планини. Друга је дужа трка од 23 километра преко Овчара и Каблара, са већим бројем вештачких препрека и неколико прелазака Мораве у срцу Овчар Бање.

У суботу 16. септембра у Овчар Бањи се одржава трећа по реду Wild West трка са препрекама, у организацији младих из Чачка, окупљених у удружењу љубитеља овог вида спорта и рекреације. За овогодишњи Wild West пријавило се више од 800 такмичара из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Македоније, који ће прелазити стазе преко Овчара и Каблара, најавила је Катарина Ивановић испред организатора трке и нагласила да се пријаве за учешће на Wild West-у примају и на сам дан трке.

– Као и претходне две године, такмичарима дајемо опцију да бирају једну од две дистанце. Једна је 10 километара, трчи се преко Овчара и прелази се 20 вештачких конструкција постављених на планини. Друга опција је дужа трка од 23 километра у којој се прелазе и Овчар и Каблар, уз већи број вештачких препрека и неколико прелазака Мораве у срцу Овчар Бање. Трка почиње у 10 сати. Први такмичари би требало да се врате већ после сат времена ове краће трке. Посетиоцима ће бити занимљиво да прате догађај, јер су у центру Овчар Бање већ постављене одређене препреке. Самим тим ће моћи да гледају такмичаре који се боре да стигну до циља. Зона старта и циља се налази у близини ауто-кампа и у самом ауто-кампу преко каменог моста у Овчар Бањи. Поред трке, биће организовани различити садржаји попут поподневне журке и доделе награда. А то су догађаји који ће обележити овај викенд у Овчар Бањи и којима могу да присуствују не само такмичари, већ и посетиоци и посматрачи. Оно што желим да нагласим је да постоји могућност пријављивања за учешће на сам дан трке, а потребно је да заинтересовани дођу мало раније. Трка има све већи број посетилаца и такмичара из године у годину, а ове године смо на броју од око 850 такмичара на обе дистанце. Долазе из свих крајева Србије, из Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније и Хрватске.

Обе стазе су захтевне, рекла је саговорница, а онима који желе да учествују поручила да морају сами проценити да ли су физички спремни за овакав вид такмичења. Она је истакла да је безбедност учесника на првом месту, због чега су ангажоване све службе које могу помоћи у случају да дође до непредвиђених ситуација.

– Ми не проверавамо физичку спремност, па би потенцијални такмичари требало да процене своје физичке способности и да се не упуштају у ову авантуру ако сматрају да не могу да издрже. Неприступачност терена и неприступачност пружања подршке у реалном времену, у смислу брзе реакције, онемогућавају нас да покријемо цео терен. Имаћемо подршку Хитне помоћи на циљу трке и спасиоце Горске службе спасавања који ће обезбеђивати цео терен, али треба времена да се стигне до неког такмичара коме затреба помоћ. Имаћемо и волонтере из Црвеног крста из Горњег Милановца који ће нам помагати на терену.

Током одржавања трке, саобраћај у центру Овчар Бање ће бити обустављен.

–  Предвиђена је обустава саобраћаја од 10 до 14 часова, с тим што је нама најбитнији део почетак трке, у периоду од 10 до 11 сати. Након тога ћемо мештане пуштати да пролазе, али то ће бити регулисано са посебном пажњом како не би дошло до сударања са тркачима. Обезбеђење ће бити у центру Овчар Бање и регулисаће саобраћај.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *