Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Sve veći broj slučajeva porodičnog nasilja u Čačku

Centar za socijalni rad u Čačku je u prošloj godini evidentirao 471 slučaj nasilja u porodici što u odnosu na 2013. godinu predstavlja povećanje od sedam puta. Prema rečima socijalnog radnika, Sanele Božović, žrtve nasilja se lakše odlučuju da prijave nasilje kojeg je bilo i u ranijem periodu kada je ređe prijavljivano.

– Mi smo 2013. godine evidentirali 74 slučaja nasilja i ovaj broj koji za prošlu godinu pokazuje porast od sedam puta ne znači da je nasilja više nego da se češće prijavljuje i to zahvaljujući sveobuhvatnijem pristupu ovoj temi. Najčešće žrtve nasilja su odrasle žene i žene koje su u braku. U najvećem broju slučajeva one nisu ekonomski nezavisne, mada žrtve ne prepoznaju u dovoljnoj meri i ekonomsko nasilje kojem su izložene.

Psihološko nasilje je najčešće

Rukovodilac internog tima za nasilje, čačanskog centra za socijalni rad, kaže da se žrtve uglavnom žale na psihološko nasilje i da je to najčešći oblik nasilja sa kojim se u Centru susreću. Tek posle psihološkog, slede ekonomsko i fizičko nasilje.

– Najčešće su to uvrede, pretnje, zastrašivanja… Ekonomska zavisnost od supružnika dovodi ih do toga da ne mogu da izađu iz kruga nasilja. Kontrolu trošenja novca i nemanje sopstvenih izvora prihoda žrtve u manjoj meri doživljavaju kao nasilje, rekla je Sanela Božović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *