[rstr_selector]

Светосавски концерт КУД-а „Желе” вечерас у Културном центру Чачак

Културно-уметничко друштво „Дуле Милосављевић Желе”, које је прошле године прославило девет деценија постојања, броји преко 500 чланова свих узраста

Културно-уметничко друштво „Дуле Милосављевић Желе” из Чачка вечерас организује годишњи концерт на великој сцени Културног центра са почетком у 19 часова. Традиција је да на Савиндан организујемо концерт у нашем граду, каже Војин Јаковљевић, председник Скупштине КУД-а „Желе” најављујући, између осталог, и две нове кореографије које ће премијерно бити изведене вечерас пред чачанском публиком.

– Традиционално сваке године на данашњи дан КУД „Желе” одржава свој светосавски концерт на коме ће наступити девет група и готово 500 чланова друштва. То су чланови који имају од пет па до 70 година. Наступићемо кореографијама и мелодијама из свих крајева Србије. Припремили смо богат програм. Имаћемо и две премијере, две нове кореографије кореографа Дејана Првановића, у аранжману Александра Саше Смекића. Једна кореографија су игре из Јасенице, а друга игре из Криве Паланке. Карте су већ одавно распродате, што и не чуди. Ово друштво је пре месец и по дана напунило Борчеву халу обележавајући својих 90 година постојања, тако да се увек тражи карта више. На својим годишњим концертима наступамо самостално,а госте ћемо имати у току наредних концерата, 16. марта и 26. априла, оба у Културном центру Чачак.

Културно-уметничко друштво „Дуле Милосављевић Желе”, које је прошле године прославило девет деценија постојања, броји преко 500 чланова свих узраста, каже Јаковљевић. Поред Првог ансамбла и млађих категорија, који учествују на разним манифестацијама и такмичењима, ово културно-уметничко друштво је отворено за све оне који рекреативно желе да науче народне игре из свих крајева Србије.

– Наше друштво броји 520 активних чланова. Они који то нису, а који желе, могу доћи сваког радног дана од 18 часова у просторије КУД-а и придружити се нашим групама. Оно што је веома популарно, поред деце која се редовно уписују ту је и рекреативни фолклор, како смо га ми назвали „анти-стрес” рекреативни фолклор за наше старије суграђане који желе научити да играју српске народне игре. Између осталог, у раду свих наших група учествују и најмлађе. Први ансамбл учествује редовно на свим смотрама и великим манифестацијама, како у г раду, тако и на нивоу Републике. Наш ансамбл је Сребрни фолклорни ансамбл у Србији, а што се тиче деце, недавно су били прваци Србије и освојили смо Златну плакету Савеза аматера. КУД „Желе” је и оснивач и редовни учесник манифестације „Етнофест” у нашем граду. Поред тога, били смо и на бројним турнејама. Дечји ансамбли су ишли прошле године у Грчку. Први ансамбл је ишао на 15-дневну турнеју у Португалију, а већ сада припремамо наредна гостовања која ће бити у току ове године. Деца иду у Бугарску на велики фестивал, водимо осамдесеторо деце, а Први ансамбл ће бити на некој од европских турнеја, још нисмо одлучили на којој јер имамо три понуде.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести