Tanasković: Zašto ste doneli Akcioni plan za unapređenje položaja migranata u Čačku...

Tanasković: Zašto ste doneli Akcioni plan za unapređenje položaja migranata u Čačku do 2021. godine?

Pozivajući se na nedavnu izjavu bivšeg austrijskog ministra da sa Srbijiom postoji ugovor o vraćanju svih migranata u Srbiju koji ne dobiju azil u Austriji, Tanasković navodi da srpska javnost o tome ništa ne zna i da je potpisivanje peticije protivljenje migrantskoj politici vlasti a ne samim migrantima

0
Aleksandar Tanasković

Na izjavu gradonačelnika Čačka da u našem gradu nije planirana izgradnja centra za migrante, odbornička grupa Dveri u Skupštini grada Čačka oglasila se saopštenjem u kojem pita gradonačelnika „…šta onda znači to što je Skupština grada Čačka na sednici održanoj 26. marta 2018. godine usvojila „Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018-2021. godine“? Da li je na ovaj način lokalna vlast SNS i SPS stvorila uslove za naseljavanje migranata i pravljenje migrantskih centara u Čačku? Zbog čega bi uopšte gradska skupština donosila jednu ovakvu odluku koja važi za navedeni period do 2021. godine ako se ništa ne planira po pitanju zbrinjavanja i naseljavanja migranata? Uostalom, u svojoj izjavi povodom pokrenute peticije Dveri protiv migrantske politike lokalne vlasti u našem gradu, Todorović otvoreno govori da će za migrante u Čačku obezbediti „zbrinjavanje u određenim ustanovama i za to imamo dogovor sa međunarodnim institucijama?!?“, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

„Mi nismo protiv migranata već protiv migrantske politike vlasti“

Aleksandar Tanasković, predsednik odborničke grupe Dveri u skupštini grada Čačka postavlja još niz pitanja gradonačelniku Čačka u vezi sa zbrinjavanjem migranata.

– Postavljam pitanje gradonačelniku o kakvom zbrinjavanju migranata se u opšte radi, o kojim ustanovama je reč koje bi ih zbrinule. Da li je to Centar za socijalni rad, kasarna, da li su to napuštena seoska imanja, domovi kulture i tako dalje. Sa kojim to međunarodnim institucijama i ko u Srbiji ima dogovor i o kakvom dogovoru se radi jer koliko znamo iz zvaničnih dokumenata se to ne vidi, kaže Tanasković.

Pozivajući se na nedavnu izjavu bivšeg austrijskog ministra, Herberta Kickla, da sa Srbijom već postoji ugovor o vraćanju svih migranata u Srbiju koji ne dobiju azil u Austriji, Tanasković navodi da srpska javnost o tome ništa ne zna i da je potpisivanje peticije jedan od načina upoznavanja javnosti sa aktuelnom lokalnom politikom i protivljenja migrantskoj politici vlasti a ne samim migrantima.

– Dveri u Čačku su pokrenule peticiju protiv izgradnje bilo kakvog migrantskog centra u našem gradu i protiv dovođenja bilo kakvih migranata jer grad Čačak nema ni institucionalne ni druge kapacitete za tako nešto i mi se objektivno pribojavamo da postoji plan o trajnom naseljavanju tih ljudi. Mi znamo da se za mnogo važnije stvari nisu pronašle pare ali vidimo da za migrante u Srbiji postoji dnevni dodatak, postoji zabrana objavljivanja njihovih nedela a sa druge strane i zataškavanje tih stvari. Mi se protivimo bilo kakvim dogovorima sa nekim međunarodnim činiocima, te ugovore ne priznajemo. Potpisivanje peticije traje već danima i nastaviće se do kraja nedelje na različitim lokacijama u Čačku. Naši štandovi su vidno označeni. Planiramo na nivou čitave Srbije u okviru Srpskog pokreta Dveri, a predložićemo i članicama Saveza, da pokrenemo jednu takvu peticiju. Mi ne želimo trajno naseljavanje migranata ovde, a ovom peticijom se protivimo migrantskoj politici Vlade Srbije, a ne samim migrantima. Mi jesmo za to da im se pomogne ali da im se omogući ubrzano napuštanje teritorije Republike Srbije jer oni, faktički, i ne žele da ostanu ovde. I samo bih još rekao da se ovde ne radi o migrantima koji dovode svoje porodice. Njih je veoma mali broj, manje od 5%. Ovde je uglavnom reč o mlađoj muškoj populaciji uzrasta 20-30-godina od kojih su mnogi prošli različita ratna žarišta, a ne o porodicama koje su pobegle sa ratnih žarišta, rekao je Aleksandar Tanasković.

POSTAVI ODGOVOR