Tehnička škola otvara vrata budućim učenicima

Tehnička škola otvara vrata budućim učenicima

Sutra između 11 i 15 časova, svi zainteresovani osmaci biće u prilici da se upoznaju sa radom, obrazovnim profilima i mogućnostima koje nudi Tehnička škola u Čačku

0

Bliži se početak ispitne sezone, a najveći izazovi su pred maturantima osnovnih i srednjih škola, koji se nalaze pred izborom ključnim za svoju budućnost. Baš kao u mnogim srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama širom zemlje, pri kraju svake školske godine, a uoči upisa naredne i u čačanskoj Tehničkoj školi organizuju se „Otvorena vrata“. U okviru ove manifestacije, učenici osnovnih škola i njihovi roditelji imaju mogućnost da posete školu, informišu se o njenom radu, kao i o rezultatima postignutim u toku aktuelnog polugodišta. Sutra će od 11 do 15 časova vrata škole biti otvorena za sve njih, ali i predstavnike medija i privrednike. Iz godine u godinu posećenost je sve bolja, baš kao i učenici koji upisuju Tehničku školu, kaže direktor Branko Maksimović.

– To je odlična prilika da se svi zainteresovani za pohađanje ove škole neposredno uvere na koji način se radi, sa kakvom opremom i u kakvom prostoru. Takođe, dobijaju uvid u to šta mogu da očekuju ukoliko završe Tehničku školu, koje su im mogućnosti za nastavak usavršavanja, samostalni rad nakon srednje škole i sve ono što je bitno za obrazovne profile i zanimanja koje imamo, priča Maksimović.

Sutrašnja manifestacija namenjena je svima koji razmišljaju o upisu u srednju školu. Cilj organizatora je da im pruže što potpuniju sliku, a na malim maturantima je da sagledaju sve mogućnosti i donesu konačnu odluku. Iz škole se trude da ponuđeni obrazovni profili budu u skladu sa današnjim vremenom i zahtevima tržišta.

Pripreme za maturu

Što se tiče učenika završnih razreda Tehničke škole, direktor ističe da je na prvom mestu bezbednost onih koji su „sveži vozači“ i prelaze u novu životnu fazu. Svima je u interesu da ih upoznaju sa opasnostima koje vrebaju učesnike u saobraćaju i punoletna lica, koja stupaju u život sa potpunom odgovornošću. U tome škola ima punu podršku Policijske uprave grada, kao i ostalih ustanova zaduženih za bezbednost.

– Školska godina se bliži kraju, ali još uvek nije zaokružena celina što se tiče republičkih i viših nivoa takmičenja. Do sada imamo mnogo zapaženih uspeha, ali s obzirom na to da je sezona još uvek u toku, pa nemamo kompletnu sliku, nikoga pojedinačno ne bih izdvajao, kaže direktor.

Nedavno je održano stručno predavanje „Matura 2019“, na kome su razmatrana najčešća pitanja u vezi sa ovim važnim događajem. Poslednjih nekoliko godina je u Tehničkoj školi, na inicijativu učenika, a uz saglasnost njihovih roditelja i razrednih starešina, dozvoljeno konzumiranje alkohola na maturskoj večeri. Ipak, do sada nije bilo incidenata, zahvaljujući svesti maturanata da je reč o „zaokruživanju celine od prethodne četiri godine, pa ni sami ne žele da dozvole pretvaranje lepe svečanosti u pijanku, što je za ponos svih nas koji radimo u obrazovanju“, ističe Maksimović. Datum maturske večeri se već zna – tradicionalno rezervisana za poslednji petak u mesecu, ove godine održaće se 31. maja.

POSTAVI ODGOVOR