Topli dom za hladne dane: Čačanski Dom gluvih i nagluvih stekao uslov...

Topli dom za hladne dane: Čačanski Dom gluvih i nagluvih stekao uslov za adaptaciju

Pribavljanjem elaborata o energetskoj efikasnosti stekli su se uslovi za adaptaciju Doma gluvih i nagluvih u Čačku, objekta građenog 70-ih godina prošlog veka

0

Organizaciji gluvih i nagluvih u Čačku ove nedelje je uručen elaborat za unapređenje energetske efikasnosti koji, prema rečima Ljiljanje Bubanje, sekretara ove organizacije, sadrži sva moguća idejno-tehnička rešenja koja će biti potrebna za rekonstrukciju Doma gluvih i nagluvih. Elaborat, koji je finansirala Gradska stambena agencija a izradio Fakultet tehničkih nauka, za ovo Udruženje ima veliki značaj, kaže Bubanja, jer na osnovu njega Organizacija može da konkuriše kod države, resornih ministarstava i nevladinih organizacija za sredstva za adaptaciju objekta koji je izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka.

– Moram da izrazim zadovoljstvo ispred naše organizacije jer je neko prepoznao značaj ovog elaborata koji nam može pomoći da rešimo neke probleme, prvenstveno zato što posedujemo objekat koji je građen 70-ih godina prošlog veka. Naravno da, 50 godina posle izgradnje tog objekta, postoje potrebe za raznim adaptacijama s obzirom na to da se u tom periodu nije obraćala pažnja na izolaciju i da je bio drugačiji način izgradnje. Moram da kažem da objekat ima veoma tanke zidove, zbog čega dolazi do velikog gubitka toplotne energije. Nije novost da članovi udruženja u prostorijama zimi sede u jaknama i pri tome cvokoću od hladnoće, kaže Ljiljana Bubanja. Ona ističe značaj izrade projekta energetske efikasnosti koji je preduslov za bilo kakvu adaptaciju na objektu površine oko 800 kvadrata u Ulici Svetozara Markovića 83.

Projekti spremni, nedostaju sredstva

U objekat koji u ovom trenutku koristi oko 200 članova Udruženja gluvih i nagluvih,a koji raspolaže kancelarijskim prostorom, sportskom salom, bibliotekom i igraonicom za decu, nije ulagano više od 50 godina. Previsoki računi za grejanje iz gradske toplane podstakli su rukovodstvo Udruženja da adaptaciju zgade uvrsti u prioritetne poslove.

– Svima je poznato da se ovakva udruženja i organizacije finansiraju putem projekata. Konkretno, ovaj projekat energetske efikasnosti je radio Fakultet tehničkih nauka u Čačku, a finansirala ga je Gradska stambena agencija u iznosu od 225.000 dinara. Tu nije kraj, u međuvremenu smo pripremili projekte za zamenu krova. Resornom ministarstvu ćemo narednih dana poslati projekat sa zahtevom da nam finansijski pomognu sa zamenom dela stolarije, a u planu su nam i ostali projekti upućeni nevladinim organizacijama, zaključuje Bubanja.

POSTAVI ODGOVOR