[rstr_selector]

Топло време донело већи број глодара на пољопривредним парцелама

Хемијске мере се примењују уколико је бројност глодара пређе праг штетности – за пољског миша од 10 до 50 активних рупа по хектару, а за пољску волухарицу од 10 до 500 активних рупа по хектару.

Топло време у октобру погодовало је појави глодара на појединим пољопривредним парцелама. На подручју Моравичког округа су регистроване активне рупе пољских штеточина у усевима кукуруза и вишегодишњим засадима воћа, каже Љиљана Стојковић Јовановић, координатор Прогнозно-извештајне службе Регионалног центра Чачак. Она додаје да пољски глодари могу да причине велике штете у пољопривредној производњи, а да приликом њиховог сузбијања предност треба дати агротехничким мерама.

– На подручју Регионалног центра Чачак регистроване су активне рупе од глодара, пољског миша и пољске волухарице, нарочито у усевима кукуруза, у вишегодишњим засадима воћа, рецимо малињака. Ови глодари спадају у полифагне штеточине, јер праве штете на великом броју гајених биљака. У сузбијању глодара предност треба дати агротехничким мерама, јер значајно утичу на смањење популације ових врста. Од великог значаја је благовремена жетва са што мање осипања зрна, затим заоравање стрњишта, уништавање корова и дубоко орање. Хемијске мере се примењују уколико је бројност глодара пређе праг штетности – за пољског миша од 10 до 50 активних рупа по хектару, а за пољску волухарицу од 10 до 500 активних рупа по хектару. За сузбијање се користе регистровани родентициди на бази цинк-фосфида, у облику готових мамаца који се постављају у активне рупе, након чега те рупе треба затрпати земљом како не би дошло до тровања дивљачи истоке.

Саговорница овом приликом пољопривредницима препоручује да прегледају своје пољопривредне парцеле, нарочито у ово време када се обавља јесења сетва.

– Значајно је пре сетве погледати парцеле на којима се планира сетва, као и подручје око парцеле. И након сетве треба обилазити усеве и пратити стање, а све потребне информације о томе могу се пронаћи на порталу Прогнозно- извештајне службе.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести