Претрага
[rstr_selector]
Jasenica

Topola: Prvo organizovano navodnjavanje južno od Save i Dunava

Opština Topola odlučila je da na području Gornje Jasenice, odnosno na oko 400 hektara u selima Blaznava, Vinča i Plaskovac, implementira sistem za navodnjavanje. Prema rečima predsednika Skupštine opštine Topola, Dragana Jovanovića projekat će biti realizovan zahvaljujući kreditu od 120 miliona američkih dolara koji su Srbiji odobrili Ujedinjeni Arapski Emirati.

– Ovo je još jedan način da unapredimo voćarsku porizvodnju i učinimo je produktivnijom. Projekat sistema za navodnjavanje je u izradi u Institutu „Jaroslav Černi„ i nadam se da ćemo u toku iduće godine uraditi najveći deo radova tako da bi već 2018.godine sistem zaživeo. Ta ideja se dugo „krčkala“ a odnosi se na iskorišćavanje postojećih kapaciteta Jasenice. Ovim sistemom mi ćemo napraviti jedan vodozahvat koji će primati vodu iz Jasenice u vreme kada je najviše ima: u kasnu zimu i rano proleće. Voda će biti akumulirana u bazenima i korišćena kada je nema: u julu, avgustu i septembru, kaže Jovanović.

Prezentacija projekta navodnjavanja u Topoli
Prezentacija projekta navodnjavanja u Topoli
Pilot projekat za Srbiju

Predsednik Skupštine opštine Topola kaže da je Udruženje građana „Jaseničke kapi“ osnovano pre šest godina, idejni tvorac ideje o sistemu za navodnjavanje.

– Radi se o grupi domaćina i velikih proizvođača voća koji predstavljaju embrion organizovanog navodnjavanja. Planirano je da iz vodozahvata na Jasenici krene primarni vod dužine šest kilometara, a iz njega u dva velika akumulaciona bazena koji će se nalaziti na visinskim kotama odakle će ići sekundarna mreža dužine 18 kilometara. Ideja je da sekundarna mreža dovede vodu do svake parcele. Smatram da će ovo biti pilot projekat za Srbiju, kaže Jovanović.

Južno od Save i Dunava Srbija nema projekata za navodnjavanje

Jovanović je zagovornik ideje da je voćarstvo razvojna šansa Srbije i naglašava da samo u Gornjem toku Jasenice ima 8.500 hektara zemljišta pod voćem.

– Svaka čast šrafciger industriji u koju država ulaže i daje joj subvencije, ali smatram da moramo da ulažemo u selo. Opština Topola se u skladu sa tim ponaša tako što stvara uslove da ljudi ostanu na selu i gaje svoje fabrike pod vedrim nebom. Pravimo puteve, dovodimo pitku vodu, stvaramo infrastrukturu, a navodnjavanje i sistem o kojem govorim su nadogradnja te priče. Moramo voćarsku proizvodnju učiniti kvalitetnijom i boljom i omogućiti proizvođačima veću i bolju zaradu, zaključuje Jovanović.

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *