Претрага
[rstr_selector]

Toškovići ne odustaju od zemlje

Dva hektara koji pripadaju domaćinstvu braće Tošković u Rakovi, ovih dana skoro da su zaustavila gradnju auto-puta Beograd-Južni Jadran.

Milovan Tošković i njegov brat Radosav, ne žele da prodaju deo očevine već zauzvrat od države traže da im se na ime eksproprijacije zemljišta da druga parcela. Toškovići, prema rečima jednog od braće žive od plodova koje uberu sa okućnice što je i glavni razlog da oni neće pare, već traže zemlju. Drugi, ali ništa manje značajan razlog je i taj što oni ukoliko bi prodali 199 ari kojiko potražuje preduzeće Koridori Srbije, od tog novca ne mogu da kupe istu površinu obadive zemlje u tom kvalitetu i na toj trasi. I dok su pregovori o otkupu zemlje ušli u fazu u kojoj je učestvovala i policija, juče je mehanizacija graditelja auto-puta bez saglasnosti vlasnika ušla na imanje Toškovića, kaže Milovan jedan od tri suvlasnika spornog zemljišta.

– Oni su juče bukvalno upali sa mehanizacijom na naše imanje, porušili su neku ogradu, povadili nekoliko stabala, iskopali par rovova i otišli jer ih je kiša sprečila u daljim radovima. Međutim, mi i dalje ne odustajemo od zahteva da ne želimo od države novac već tražimo da nam se da ista parcela jer od ove koju nam uzimaju mi izdržavamo porodice. Supruga, brat, snaja, sinovac i ja – svi smo bez posla i živimo od zemlje koju nam je otac ostavio u nalsedstvo. Zakon nam daje pravo da nam država na ime oduzete zemlje da parcelu u istoj površini, nije mi jasno zašto je to u čačku nemoguće – pita se Milovan Toškovićim.

On dodaje da je jučerašnje stupanje na njegov posed bilo van svih zakonskih okvira.

– Upali su na moje imanje, a da pritim nisu imali nijedan dokumenat koji im to omogućava. Potpuno sam razočaran načinom na koji se sve ovo radi. Danas me je sramota što sam se borio za ovu vlast, da mogu, od sramote bih sam sebi pljunuo u lice – zaključuje ovaj čovek.

U Gradskoj upravi za urbanizam koja u ime preduzeća Koridori Srbije pregovara sa vlasnicima zemljišta, kažu da će Toškovići u svakom slučaju biti materijalno obeštećeni. Iako to zakon omogućava, država, odnosno Koridori Srbije ne žele da se bave kupovinom zemlje koju bi ustupili u ovakvim situacijama, već kao i ovom čoveku, daju novac od koga on teško može da kupi parcelu iste površine, o čemu govori pravnica Mirjana Džoković, u čačanskom urbanizmu zadužena za rešavanje imovinsko pravnih odnosa.

– Model eksproprijacije se ne može tražiti već je on propisan zakonom i on je kod Toškovića ispoštovan, kao što je ispoštovan i kod svih ostalih predmeta kojih je bilo 276 za teritoriju grada Čačka. Imamo samo 12 predmeta gde nismo uspeli da zaključimo sporazum o naknadi, a dva gde smo bili primorani da primenimo uvođenje u posed uz asistenciju policije. Mislim da ovi podaci dovoljno govore o proceduri i da li je ona ispoštovana. Smatram da je visina cene koja je ponuđena vlasnicima zemljišta više nego dovoljna. To su mahom staračka domaćinstva, međutim, kada su infrastrukturni objekti, postoji mogućnost nadoknade i za te objekte. Ukoliko stranka nije zadovoljna za otkup te parcele ceo predmet se dostavlja sudu gde se u vanparničnom postupku rešava čitav slučaj. Svaki dan kašnjenja na izgradnji auto-puta košta mnogo više nego što vredi imovina koja je pod sporom. Treba napomenuti da Koridori do sada nikome nisu dali drugu zemlju, ne zato što to Koridori neće, već zato što je to preduzeće osnovano da se bavi izgradnjom auto-puta i rešavanjem imovinsko pravnih-odnosa, koje po zakonu ne može imati zemlju u svojini. To ne dozvoljava zakon o javnoj svojini – izjavila je Mirjana Džoković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести