[rstr_selector]

Традиционални „Дани шилопајске панораме” од данас до недеље у Шилопају

У варошици Шилопај у општини Горњи Милановац данас почиње туристичко-културна, гастрономска и спортска манифестација под називом „Дани шилопајске панораме”, током које ће бити организован низ културних, спортских и туристичких догађаја, најавио је Драган Марјановић, председник удружења за одрживи развој села „Шилопајска панорама”.

– И ове године, традиционално организујемо 9. манифестацију „Дани шилопајске панораме”. Увек нудимо посетиоцима богат програм. Имамо гастрономски део програма, односно такмичење у спремању ловачког гулаша и изложбу традиционалних јела шилопајског краја коју припрема секција домаћица наше „Шилопајске панораме”. Наш фудбалски клуб Шилопај организује фудбалски турнир који траје три дана, а имамо и пратеће садржаје, попут промоције књиге „Заборављени родољуби – Љубомир Љуба Сарачевић”. Љуба Сарачевић је ктитор цркве у Шилопају и на неки начин смо хтели да осветлимо његов лик, с обзиром на то да се ради о човеку који је био један од најуспешнијих бизнисмена између Првог и Другог светског рата у Србији. Очекујемо лепо време и надамо се да ће сви посетиоци моћи да уживају на нашој манифестацији.

Удружење за одрживи развој села „Шилопајска панорама” формирано је са циљем ревитализације мале вароши Шилопај у општини Горњи Милановац која обухвата четири села, односно за обнову подручја које је прилично девастирано, а то је, између осталог и циљ одржавања традиционалне манифестације „Дани шилопајске панораме”, објаснио је саговорник.

– Шилопај је месна заједница коју чине четири села: Шилопај, Давидовица, Церова и Крива Река. Ради се о једном потпуно девастираном подручју кроз које је некада пролазила пруга уског колосека Београд-Горњи Милановац-Чачак-Вишеград-Сарајево и све до Херцег Новог, до Зеленике. Та пруга је укинута 1969. године, а нама нису изграђене адекватне саобраћајнице које би нас повезале са Горњим Милановцем и Београдом. Из тог разлога је и дошло до потпуног исељења становништва са овог подручја. Кроз наше Удружење настојимо да ревитализујемо овај крај. На нашу иницијативу овде су основане две задруге – воћарска задруга Шилопај и повртарска задруга Давидовица. Имали смо и идеју да нашу основну школу, која је некада имала 400 ђака, дамо неким основним школама из Београда да ту организују своје летње школе. Хтели смо да мотивишемо неке људе да ту школу ставимо у функцију, па смо 2016. године закључили уговор са Основном школом „Светозар Милетић” из Земуна која је ту требало да организује школу у природи за 120 ученика, где би се користила школа и црквена ливада површеине 1 хектара где је требало да се поставе монтажне кућице као спаваћи део. Међутим, тај пројекат није заживео а ми и даље тражимо заинтересоване који би га искористили.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *