Претрага
[rstr_selector]

Traži se rešenje za korisnike stanova u Košutnjaku

Stanove u čačanskom naselju Košutnjak, koji su svojevremeno izgrađeni za rešavanje stambenog pitanja izbeglih iz Bosne I Hercegovine i Hrvatske, zakupci koji u njima trenutno žive za sada neće moći da kupe kao što je to slučaj na jugu Srbije. Prema informacijama iz Gradske stambene agencije u Čačku, izgradnju 76 stanova kroz program SIRP u Košutnjaku je finansirala italijanska vlada i prema tadašnjem dogovoru dveju država, koji je još uvek na snazi, ove nekretnine ne mogu biti predmet prodaje.
U Stambenoj agenciji kažu da su predstavnici izbegličkih udruženja započeli pregovore sa nadležnima kako bi se i izbeglicama prema programu SIRP, koji je u Srbiji sproveden u sedam gradova i opština dala mogućnost da otkupe stanove u kojima žive. Na poslednjem sastanku koji je održan početkom godine u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a kome je između ostalih prisustvovao i Miodrag Linta u svojstvu predsednika Koalicije izbegličkih udruženja u Republici Srbiji, predstavnicima čačanske Gradske stambene agencije je predočeno da ekspertski timovi Vlade Srbije i Vlade Italije, u svojstvu vlade donatora, traže rešenje kako da se korisnicima SIRP programa omogući pravo otkupa stanova. U pitanju su izbegla i prognana lica iz bivših jugoslovenskih republika Bosne i Hercegovine i Hrvatske koja su imala taj status 2007. godine kada je sprovođen SIRP program u sedam opština i gradova među kojima je i Čačak, navode u Gradskoj stambenoj agenciji.

Čeka se ishod pregovora Vlada Srbije i Italije

Ukoliko pregovarački timovi vlada Srbije i Italije postignu takav dogovor, prednost pri otkupu stanova u Košutnjaku imaće oni koji u njima trenutno stanuju. Stav Gradske stambene agencije je da bi pravično rešenje za sve one, a veliki je broj takvih u okviru 76 porodica iz SIRP programa koji žive u naselju Košutnjak, da im se omogući pravo otkupa posle toliko godina korišćenja stana. Za one koji se u ovom renutku nisu kvalifikovali za tu meru očekuje se da do momenta kada se bude omogućio otkup tih stambenih jedicina i oni izvrše regulisanje svojih dospelih, a neplaćenih finansijskih obaveza kako bi se kvalifikovali za jedan takav proces. U ovom trenutku je nemoguće da korisnici stambenih jedinica u Koštunjaku otkupe stanove sve dok se ne privede kraju pregovarački proces dve vlade i dok vlada Srbije uredbom ili nekim drugim aktom ne ozvaniči takvu mogućnost i ne propiše pod kojim uslovima je to moguće, ističu u Gradskoj stambenoj agenciji.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *