[rstr_selector]

Tunel i obilaznica oko Ovčar Banje izgrađeni nelegalno

Kada se prošle godine usvajao novi Zakon o planiranju i izgradnji, velika se prašina podigla i oko pitanja ko je, kako i zašto u Srbiji gradio bez dozvole.

Građani su i ovaj zakon dočekali sa zebnjom znajući da će legalizacija svakog nelegalno sagrađenog kvadrata da im isprazni ionako tanke novčanike. Najviše komentara i polemike izazvalo je upravo pitanje koliko će građane Srbije koštati legalizacija bespravno sagrađenih garaža, vikendica, kuća…međutim, niko nije postavljao pitanje koliko će građani platiti nelegalno sagrađene mostove, tunele, saobraćajnice…

Poslednjih deset godina dnevna je štampa bila puna naslova baš o tim nelegalno sagrađenim infrastrukturnim objektima. Tako je u aprilu prošle godine inspekcija naložila zatvaranje i rušenje dela auto puta od Batočine do Kragujevca koji je izgrađen bez ijedne dozvole, a u čiju izgradnju je uloženo 500 miliona dinara.

Objekti saobraćajne infrastrukture građeni su bez dozvola i u Moravičkom okrugu, a jedan od najznačajnijih je obilaznica u Ovčar Banji koja je dugačka 1.534 metra i sastoji se od puta, mosta i tunela. Izgradnja ove obilaznice koštala je 646 miliona dinara i sagrađena je u vreme kada je Vladu Srbije predvodio Vojislav Koštunica, a ministar za kapitalne investicije bio Velimir Ilić. U maju 2007. godine, ministar Ilić i njegov blizak saradnik, tadašnji direktor Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ Branko Jocić, pustili su u rad obilaznicu koja u tom trenutku, a ni posle osam godina, nema upotrebnu dozvolu.

Koliko prošle godine ministar Ilić je pretio podnošenjem krivične prijave protiv čelnika grada Beograda jer most na Adi nije imao upotrebnu dozvolu, a prilazne saobraćajnice građevinsku. On je tada rekao da svaki investitor, po zakonu, da bi gradio mora da ima sve potrebne papire, bilo da je reč o državi ili pojedincu, što u slučaju sa obilaznicom i tunelom u Ovčar Banji nije bio slučaj. * Da bismo dobili pravu informaciju o trenutnom statusu obiliznice i tunela u Ovčar Banji, obratili smo se JP „Putevi Srbije“, od kojih smo dobili informaciju da je deonica puta, u okviru koje je i tunel, u postupku legalizacije, a da je organ koji je nadležan za legalizaciju u konkretnom slučaju Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023