Turistički lokaliteti u Zapadnoj Srbiji sve interesantniji domaćim turistima

Turistički lokaliteti u Zapadnoj Srbiji sve interesantniji domaćim turistima

,,Imali smo mnogo pozitivnih reakcija turista koji su nam govorili da nisu znali da ima atraktivnih lokaliteta u Zapadnoj Srbiji koje nisu nikada posećivali”

0
Foto: Dženarika info

Turistički lokaliteti u Zapadnoj Srbiji su tokom leta bili dobro posećeni, kaže Miroslav Rađen, direktor Tuzrističke organizacije regije Zapadna Srbija. Po njegovim rečima, pored poznatih planinskih centara poput Zlatibora i Tare, Ovčarsko-kablarske klisure, reke Drine, i manje poznate destinacije su privukle veliki broj posetilaca.
– S obzirom na to u kojoj situaciji se nalazimo, možemo da kažemo da je ova sezona bila dobra, čak i iznad očekivanja, jer zbog poznate situacije da se nije moglo ići u inostranstvo, naši tutistički centri su bili puni. Na Tari se tražio krevet više i to u bukvalnom smislu. Ova planina je bila puna u junu, julu i avgustu, pa i u septembru. Naravno tu je i Zlatibor sa brojnim sadržajima koji su privukli turiste, a želim da istaknem i da su turisti bili zainteresovani za Ovčarsko-kablarsku klisuru. Pored posete manastirima kao srpskoj Svetoj Gori, ono što je bilo značajno je aktivni odmor, pešačenje, planinarenje, dolazak do poznatog vidikovca na Kablaru, tako da su sva ulaganja u ovom području prethodnih godina dala rezultate, jer su turisti imali dodatne sadržaje. Takođe i u Užicu ima novih sadržaja, poput vožnje kajakom klisurom reke Đetinje i ceo taj potes koji je proglašen kao druga zelena staza u Evropi 2017. godine, privlači turiste. Za planinu Zlatar je takođe bilo veliko interesovanje. U suštini, ljudi su bili zainteresovani za odmor u očuvanoj prirodi, u seoskim domaćinstvima gde su mogli sa svojom porodicom da provedu miran odmor gde nije bilo velikog protoka turista na jednom mestu.
Imali smo mnogo pozitivnih reakcija turista koji su nam govorili da nisu znali da ima atraktivnih lokaliteta u Zapadnoj Srbiji koje nisu nikada posećivali. Svakako bih istakao Potpećku pećinu i Zlakusu. Potpećka pećina koja ima najveći pećinski ulaz na Balkanu, sa ulaganjima u rekonstrukciju unutrašnjeg dela pećine sa obližnjim selom Zlakusa, je veoma primamljiv lokalitet. Skrenuo bih pažnju na prijepoljski kraj gde je Kamena gora, selo stogodišnjaka, Sopotnica gde su slapovi Sopotnice pravi prirodni biseri. Zatim vožnja, splavarenje ili rafting rekom Lim je nešto što je izuzetno u ponudi i bilo je interesovanja i za tim. Ariljski kraj je zanimljiv sa Visočkom banjom, sa vodenom pećinom sa plažama na Rzavu i te lokalitete su turisti ove godine posećivali mnogo više nego ranije.

Rađen očekuje da će mnogi lokaliteti u Zapadnoj Srbiji i tokom zime biti puni domaćih turista.

– Očekujemo da će zimska sezona biti jako dobra, osim ako ne budemo pogođeni nekim najstrožijim merama kao što je to bilo u prvom delu godine, a to ne možemo sada da predvidimo, ali se nadamo da do toga neće doći. Ako bude snega sigurno će naši planinski centri biti puni. Nadamo se tome i očekivanja turističkih radnika su da će ova zimska turistička sezona u regiji Zapadne Srbije biti dobra.

POSTAVI ODGOVOR