[rstr_selector]

Turističku organizaciju češlja policija

Čačanska javnost tokom leta i jeseni mogla je da čuje brojne izjave vezane za malverzacije koje su obeležile rukovođenje Miodraga Stevanića Turističkom organizacijom Čačak.

Otkriveno je da su milioni dinara nestali i potrošeni uzalud što i nije novost, znajući za brojna putovanja bivšeg direktora, od kojih je grad retko kada imao kakve koristi. Ova ustanova danas je suočena sa bezizlaznom finanijskom situacijom.

Čačanska javnost već mesecima očekuje da se pokrene pitanje odgovornosti onih koji su Stevaniću dozvolili i omogućili sve te brojne mahinacije. 

Odbornik Dragan Vučetić, sa pozicije potpredsednika Anketnog odbora za ispitiovanje rada TOČ, kaže da su u ovoj ustanovi zatekli brojne nepravilnost.

– Anketna komisija u kojoj sam ja bio zamenik predsednika je dva meseca radila, imala je mandat šezdeset dana da istraži poslovanje Turističke organizacije Čačak. Za tih šezdeset dana koliko je trajao rad anketnog odbora, utvrđene su brojne nepravilnosti. Jedna od osnovnih nepravilnosti su silna lična davanja kroz isplate putnih troškova za dnevnicu odnosno za službena putovanja. Tu je nekoliko miliona dinara otišlo na neopravdane troškove službenih putovanja u inostranstvo gde su utvrđene brojne nepravilnosti u smislu isplate dnevnica koje nisu odgovarajuće prema uredbi Vlade Republike Srbije zatim to su troškovi koji su da kažem uslovno rečeno izmišljeni u smislu popravke automobila, svaki put kada se ide na službeni put je popravka automobila, zatim tu su hotelski smeštaj, dnevnice koje nisu isplaćivane radnicima ili direktoru isplaćivane u nekom maksimalnom iznosu i tako dalje. Sledeći problemi na koje smo nišli su javne nabavke. Zloupotreba o javnim nabavkama odnosi se na nabavke turističkog vozića gde je lokomotiva kupljena od jedne firme, a od sestrinske firme su kupljeni vozići odnosno vučna vozila tako da su zloupotrebe i tom delu bile prisutne. Takođe, nigde nije prijavljena nabavka katamarana. Sledeće nepravilnosti koje je anketni odbor utvrdio su nepravilnosti u koeficijentima zarada koje us isplaćivane radnicima tako da su određenom broju radnika povećani koeficijenti neopravdano prema njihovom pravilniku o radu, a nekim radnicima takođe neopravdano su smanjeni. Oni kojima su smanjeni koeficijenti su tužili Turističku organizaciju i sada ona ima par radnih sporova sa svojim radnicima koji su ih tužili. Ovo sve što je urađeno najbolje se vidi u rebalansu budžeta jer se turističkoj organizaciji mora na neki način pomoći ili je pustiti da se ugasi – kaže Dragan Vučetić.

Dok je sa jedne strane Miodrag Stevanić u Čačak sa raznih sajmova donosio brojna priznanja za promociju čačanskog turizma i svog rada, sa druge ga optužuju da je ustanovu doveo pred gašenje, Vučetić jednostavno objašnjava. 

– Nagrade koje su dobijane sagledavajući kakvo je stanje rekao bih da su kupovane, a ne da su dobijane, tako bih najprostije mogao da kažem. Znači nagrade koje je turistička organizacija Čačak dobijala su uzrokovane raznim davanjima telefona, odeće, obuće i tako dalje što je na kraju krajeva Poreska uprava i utvrdila. Turistička organizacija Čačak nalaze se i druge inspekcijske službe koje vrše kontrolu, pa između ostalog i vrši privredni kriminal. MUP republike Srbije je ulazio u Turističku organizaciju i utvrđivao je osnove tako da očekujemo da se u narednom vremenskom periodu dostavi izveštaj od strane MUP-a i odeljenja za privredni kriminal da bi smo utvrdili kakvo je stanje u Zurističkoj organizaciji što se tiče samih zloupotreba i što se tiče samog odnosa prema budžetu grada Čačka. Pošto je privredni kriminal u kontroli turističke organizacije, očekujemo da oni završe svoj rad i da nam dostave izveštaj o samim zloupotrebama u Turističkoj organizaciji na osnovu koga ćemo mi zahtevati odgovornost onih koji su doveli do toga da turistička organizacija danas bude u jako teškoj situaciji – smatra naš sagovornik.

Imajući u vidu da je Vučetić diplomirani ekonomista i da mu poslovne knjige nisu nepoznata materija, zbog iskustva sa nekažnjenim mahinacijama u Komunalcu, pored svih dokaza koje je video, ne može da tvrdi da će neko i odgovarati zbog afere u Turističkoj organizaciji. 

– To je upravo jedna paradigma svega onoga što se radilo u javnim preduzećima. To je samo ono što je izašlo na površinu, to je kao ledeni breg. Mnoge stvari su i dalje u tim javnim preduzećima obavijene velom tajni jer jednostavno mi kao opozicija nemamo mogućnosti osim onog za šta dobijamo izveštaj o stanju u javnim preduzećima, što dobijemo kroz izveštaj kroz Skupštinu. To su frizirani izveštaji koji dođu i koji u najboljem svetlu pokazuju to javno preduzeće dok ne dođe do nekog istraživačkog dela šta se dešava u tim javnim preduzećima tek onda shvatamo koliko je bilo zloupotreba. Mi nismo znali ni o opremi Komunalca koja je dobijena i koja je ustupljena raznim privatnim preduzećima bez naknade što odmah otvara prostora da je neko uzeo novce za angažovanje tih mašina, a da grad Čačak odnosno javno preduzeće nije dobilo ništa od toga – zaključuje Vučetić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт хора чачанске Гимназије

28.02.2024
Вести | Одабране вести

Воће цвета кад му време није

28.02.2024