Претрага
[rstr_selector]

Tužilaštvo: Nema elemenata krivičnog dela za nestanak opreme Tehnosa

Dobro razrađenom taktikom da stvari treba ostaviti tu gde jesu sve dok se prašina ne slegne, iz sećanja Čačana polako već bledi afera oko nestanka Tehnosovih mašina i opreme. Nestanak milionski vredne opreme iz kruga Komunalca bio je u žiži javnosti početkom ove godine. Zatvaranjem Tehnosa, ova materijalna dobra data su na upravljanje JKP „Komunalac“, međutim većini mehanizacije gubi se svaki trag. Taman kada se očekivalo da će čačansko Osnovno javno tužilaštvo pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti aktera u ovoj aferi, na današnjem zasedanju Gradskog veća odlučeno je da se o ovome do daljnjeg ćuti. Naime, čačansko Tužilaštvo našlo je da na osnovu dostavljene dokumentacije nema elemenata krivične odgovornosti u celoj priči oko opreme Tehnosa. Gradski pravobranilac Katarina Novaković, od članova Gradskog veća zatražila je dodatno vreme kako bi od tužilaštva i policije dobila dodatne informacije i razloge zbog kojih je doneta odluka da se krivični postupak ne vodi.

U međuvremenu, iz budžeta Čačka Komunalcu je vanredno opredeljeno još osam miliona dinara da bi se rešili gorući problemi, a na mesto v.d. direktora izabran je Ljubomir Sikora, koga je kao i njegovog prethodnika delegirala Nova Srbija. Direktori gradskih javnih preduzeća i dalje se biraju po istom ključu, onom partijskom.

Odbornica Pokreta Dveri, Tanja Popović, u nekoliko navrata sa skupštinske govornice pokušavala je da dobije odgovor, po kojim kriterijumima je Ljubomir Sikora izabran na rukovodeće mesto u Komunalcu, jer joj kao članu Komisije za imenovanje direktora gradskih javnih preduzeća, nikada niko nije dostavio bilo kakvo objašnjenje.

– Od početka rada te komisije stičem utisak da su to politička postavljenja koja su unapred dogovorena kao neka vrsta koalicionog plena i podele. Dakle, direktori javnih preduzeća ne mogu da budu oni koji su najbolji stručnjaci i studenti koje grad podržava i finansira već je isključiva referenca ono što je presudno u svakoj od tih priča. Zato imamo da je pored elementarnog obrazovanja koje je potrebno, takva osoba po pravilu član određene političke opcije i na taj način se projektuje zapravo sudbina čitavog grada i sudbina javnih preduzeća. Obično je to zatvoren krug ljudi koji su reciklirani potrošeni političari koji se sve vreme menjaju na političkom ringišpilu i idu sa jednog na drugo direktorsko mesto. Stiče se utisak da političke stranke vrlo bahato postavljaju za rukovodioce svoje članove, a javnim preduzećima rukovode kao svojinom svoje političke opcije – izjavila je Tanja Popović.

Bilo bi logično da se bar pod tačkom „razno“ obustavljanje istrage oko malverzacija u Komunalcu nađe na sledećoj sednici Skupštine, međutim, i o poslovanju Komunalca kao i o radu Turističke organizacije, u sredu 30. oktobra kada je zakazana naredna sednica Skupštine, neće biti govora. Prema rečima odbornice Tanje Popović ovakve i slične teme sklanjaju se sa dnevnog reda.

– Na narednoj Skupštini će se govoriti Naučno tehnološkom parku, o Strategiji regionalnog razvoja Raškog i Moravičkog okruga koja je vrlo sporan dokument koji se donosi sada, a važi sve do 2015. godine. To bi trebalo da bude strateški dokument koji je urađen kao jedan ideološki projekat u kome nema nekih konkretnih zahvata i bojim se da će opet proći jednu mehaničku skupštinsku proceduru bez nekog udubljivanja u to kakva je priroda tog dokumenta, goviriće se o nekim proceduralnim pitanjima vezanim za Turističku organizaciju Čačka koja je takođe institucija o kojoj bi trebalo na mnogo drugačiji način da se priča posle analize i posle rada anketnog odbora, da grad napokon, odnosno vladajuća koalicija i svi koji su u tom procesu upravljanja, da donesu neku strategiju za rad te organizacije i da se vidi ko je odgovoran za to što je do sada organizacija radila na taj način i biće na dnevnom redu vrtići koji nisu u suštini sporne institucije tako da nema tih gorućih pitanja. Da li je to sada na bilo koji način indikativno za odnos vladajuće koalicije prema tome, na javnosti je da prosudi – zaključila je Popovićeva.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести