[rstr_selector]
Foto: Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović"

U Galeriji „Nadežda Petrović” predstavljena aplikacija za pretragu muzejskih zbirki

Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ je bila domaćin prezentacije stand alone aplikacije, softverskog rešenja za obradu umetničkih predmeta u muzejskim ustanovama.

Kreativni tim Galerije Matice srpske, kao matične ustanove Republike Srbije za muzejske ustanove galerijskog tipa, priveo je kraju posao na formiranju jedinstvene aplikacije namenjene galerijama koje poseduju umetničke zbirke. Aplikacija omogućava formiranje baze podataka za galerijske ustanove.

Na osnovu propisa koji se odnose na ovu oblast, digitalizacija kulturnog nasleđa u Srbiji je u poodmakloj fazi, s tim što je u tom procesu konstatovan problem za ustanove galerijskog tipa koje nisu samo izložbeni paviljoni već poseduju sopstvene zbirke, odnosno najviše problema je bilo kod galerija koje se bave savremenom umetnosti. Izradom ove namenske aplikacije taj problem će biti rešen, a unos meta podataka koji se odnose na muzeološku obradu predmeta omogućiće veću dostupnost kulturnog nasleđa.

Foto: Umetnička galerija ,,Nadežda Petrović“

Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, rekao je da će svim ustanovama kulture koje u prefiksu ustanove imaju naziv Galerija, a u stvari su umetnički muzeji, ova aplikacija doprineti lakšem poslovanju, dostupnosti i vidljivosti zbirki i da se u procesu digitalizacije mogu nesmetano usaglasiti sa muzejima koji već imaju softver po kome rade.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, naglasila je da je aplikacija prošla proveru u njihovoj ustanovi, da se pokazala kao izuzetno jednostavna za rad, korisna za razne pretrage muzejskih zbirki i optimalna u smislu mogućnosti skladištenja velikog broja podataka, fotografija i arhive.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *