Претрага
[rstr_selector]

U Ivanjici vanredno, sva sela odsečena od sveta

U opštini Ivanjica juče je proglašena vanredna situacija. Đaci do ponedeljka neće ići u školu, putni pravac Odvraćenica−Preko brdo i dalje je neprohodan, kao i većina nekategorisanih puteva. Prema rečima Budislava Vukašinovića, načelnika ivanjičkog Štaba za vanredne situacije, sva sela u višim delovima opštine Ivanjica su odsečena od sveta.

– Do tih sela se može doći peške, a do nekih i terenskim vozilima. Mi smo pročistili puteve do centra svakog sela, ali ne možemo da čistimo dalje, odnosno do kuća i zaselaka. Sredstva za tu namenu su nam ograničena, pa se trudimo da tim ljudima na druge načine pomognemo ne trošeći novac za čišćenje puta do svake kuće. Na svu sreću, telefonske veze funkcionišu, pa sa svima na taj način možemo da ostvarimo komunikaciju. Naglašavam da u slučaju neke hitnosti mi do svakog možemo doći, makar pešice. U toku jučerašnjeg dana smo šest pravaca čistili po zahtevu bolesnog stanovništva, a danas smo do ovog trenutka dobili tri zahteva. I prethodnih dana smo imali po dva do tri takva zahteva dnevno, kaže Vukašinović.

gorska-sluzba-smanjenaGorska služba spasavanja najveći neprijatelj nevremena

Vukašinović kaže da su sve opštinske službe angažovane u borbi sa nevremenom, ali posebno ističe volontere iz Gorske službe spasavanja.

– Oni nose lekove i u najudaljenija i najnepristupačnija mesta. Prošle subote smo imali slučaj dva muškarca u Erčegama koji su bili zavejani, bez hrane i lekova, a koje je spasla upravo Gorska služba. Na zahtev građana koji ostanu bez hrane, a ne mogu da odu do prodavnice, volonteri iz Gorske službe i tu priskaču u pomoć. Danas imamo slučaj čoveka u Sivčinama koji je pao sa merdevina i povredio se, pa je i tu neophodna intervencija. Mi pratimo stanje na terenu, uveli smo dežurstva u Štabu za vanredne situacije, građani mogu da nam se jave u svako doba. S obzirom na to da meteorolozi najavljuju novi sneženi i ledeni talas, neizvesno je do kada će kod nas trajati vanredna situacija, moramo biti u stalnoj pripravnosti, ističe Vukašinović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *