Претрага
[rstr_selector]

U Kragujevcu najbliži otkupljivač pšenice

Poljoprivrednici sa teritorije Moravičkog okruga koji nameravaju ovogodišnji rod pšenice da prodaju državi za potrebe robnih rezervi, to mogu učiniti u nekom od gradova u Šumadiji, jer Čačak već godinama nema otkupljivače koji se bave organizovanim otkupom žitarica za potrebe Republične direkcije za robne rezerve.

Agronomi čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Čačak smatraju da izostanak otkupnog mesta u Zapadnom pomoravlju ratare naročito pogađa tokom akcija resornog ministarstva, u kojima su mnogi poljoprivrednici širom Srbije, na ime predate pšenice, ranijih godina umesto novca uzimali regresiranu naftu, veštačko đubrivo ili poljoprivrednu mehanizaciju.

 

Ove godine Republička direkcija za robne rezerve će otkupiti 59.500 tona merkantilne pšenice roda 2013. godine. Pšenica se otkupljuje od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po ceni od 20 dinara po kilogramu. Minimalna količina koja se može predati je pet, a maksimalna 50 tona tona po domaćinstvu ili zemljoradničkoj zadruzi. Poljoprivrednici Moravičkog okruga pšenicu ovogodišnjeg roda predavaće kragujevačkom preduzeću „Žitoprodukt“ koje je ovlašćeno za otkup u Šumadiji i Pomoravlju.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *