U Ovčarsko-kablarskoj klisuri u oktobru prstenovano više od 350 ptica

U Ovčarsko-kablarskoj klisuri u oktobru prstenovano više od 350 ptica

„Prošle godine smo imali sreću da smo na našem terenu pronašli prstenovane ptice koje su doletele kod nas sa prostora Rusije i Mađarske, tako da smo ustanovili da na naše prostore tokom jeseni i zime dolaze ptice iz severnih delova“

0
Foto: Turistička organizacija Čačka/arhiva

Turistička organizacija Čačka, koja je upravljač predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarske klisure, redovno organizuje praćenje stanja živog sveta u zaštićenom području. U vreme jesenje seobe ptica već nekoliko godina se organizuje prstenovački kamp, koji je ove godine održan od 11. do 17. oktobra, kaže Goran Nikolić iz Turističke organizacije. Pored toga, nastavljen je i redovni monitoring faune sisara koji će trajati do kraja novembra.

– Obaveza Turističke organizacije Čačka, kao upravljača zaštićenog područja je da organizuje praćenje stanja živog sveta u zaštićenom području. Već godinama unazad organizujemo konstantan monitoring i praćenje stanja živog sveta. Ove godine smo nastavili saradnju sa udruženjem „HabiProt“ koje prati populaciju insekata u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Pored toga, posebno nam je važna i saradnja sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i sa njima ostvarujemo dobre rezultate i sprovodimo niz aktivnosti, od praćenja naseljavanja kutija za gnežđenje šumske sove u klisuri, do redovnog godišnjeg praćenja populacije ptica. Kruna svega toga je višegodišnji prstenovački kamp koji se održava u periodu jesenje seobe ptica, negde početkom oktobra na rejonu zagrađa u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Ove godine smo imali prstenovački kamp od 11. do 17. oktobra. Bili su nam prstenovaoci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica i za nekih pet dana rada na našem terenu prstenovali su preko 350 jedinki i pronašli preko 50 ptica koje su prstenovane na nekim drugim teritorijama ili kod nas ranijih sezona., kaže Nkolić.

Nastavljen monitoring faune sisara

– Pre svega se puno pažnje posvećuje monitoringu populacije slešpih miševa. Zanimljivo je da Ovčarsko-kablarska klisura ima do sada registrovanih 18 vrsta slepih miševa, a da čitava teritorija Srbije ima 30 vrsta, tako da je jasno kakav je značaj ovih istraživanja na našem području. Istraživanja još uvek nisu gotova, do kraja novembra ćemo imati još par terenskih izlazaka sa ekipom za praćenje faune sisara. Trudićemo se da i narednih godina nastavimo sa organizovanjem ovakvih programa i da proširimo istraživanja i na neke grupe životinja, odnosno organizama koje nismo do sada pratili.

Prstenovanje ptica je veoma značajna ornitološka metoda

– Prstenovanje ptica je jedna od metoda za praćenje kretanja ptica, praćenje stanja populacije i praćenje brojnosti ptica. Prošle godine smo imali sreću da smo na našem terenu pronašli prstenovane ptice koje su doletele kod nas sa prostora Rusije i Mađarske. Radilo se o vrsti plava senica. Mi imamo ovde i plave senice koje su stanarice i gnezdarice, ali se pokazalo da postoji i deo populacije koja nam dolazi sa severa. Zanimljivo je da je jedna jedinka bila prstenovana na teritoriji Rusije, a druga nosi prsten iz Mađarske, tako da smo ustanovili da na naše prostore tokom jeseni i zime dolaze ptice iz severnih delova, mada kažem za tu vrstu imamo i naše domaće gnezdarice. Zanimljivo je da se to radi u jesenjoj seobi jer se dešava da ćete naći pticu koja je u preletu i koju ne možete na neki drugi način registrovati. Tako su kolege na Tari ove godine imale sreću da registruju jednu vrstu koja je po prvi put zabeležena na teritoriji Srbije upravo u ovakvom kampu. U pitanju je sibirska vrsta, nemam tačne podatke, ali svakako je nova vrsta za faunu Srbije. Nadamo se da će se i nama u nekim narednim godinama posrećiti da imamo jedan tako izuzetan nalaz, kaže Goran Nikolić.

POSTAVI ODGOVOR