U prihvatilištu za žrtve nasilja u Čačku manje korisnika nego lane

U prihvatilištu za žrtve nasilja u Čačku manje korisnika nego lane

Potencijalni nasilnik se zadržava u policiji 8 sati, nakon čega mu se izriče mera zabrane prilaska ili udaljenje iz stana, ukoliko to proceni nadležni policijski službenik, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad

0

U čačanskom prihvatilištu za žrtve nasilja i nezbrinuta lica trenutno se nalazi pet korisnika, od kojih su njih četvoro nezbrinuta lica, dok je jedno lice žrtva nasilja u porodici. Prema rečima Branimirke Radosavčević, direktorke Centra za socijalni rad, od kako je u primeni novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, primetno je smanjen broj žrtava porodičnog nasilja smeštenih u prihvatilište.

Novi zakon omogućava preventivno reagovanje

– Pre početka primene ovog zakona obično smo imali po nekoliko žrtava nasilja u porodici smeštenih u prihvatilište. Te žrtve se kod nas uglavnom kraće zadržavaju nego nezbrinuta lica, ali smo ih imali u većem broju jer taj Zakon koji reguliše porodično nasilje ranije nije predviđao mogućnost izricanja hitnih mera i brze i efikasne zaštite žrtava. Međutim, novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je 1. juna stupio na snagu, omogućava da se reaguje urgentno i to ne samo u slučajevima ispoljenog nasilja u porodici, već i preventivno, onda kada postoji sumnja da može doći do nasilja. Potencijalni nasilnik se zadržava u policiji 8 sati, nakon čega mu se izriče mera zabrane prilaska ili udaljenje iz stana, ukoliko to proceni nadležni policijski službenik, objašnjava direktorka Centra za socijalni rad.

Ona kaže da žrtve porodičnog nasilja dolaze u prihvatilište samo u izuzetnim slučajevima, kada to izričito traže ili kada ne postoji druga mogućnost da se žrtvi obezbedi sigurnost.

Sklonište za beskućnike u zimskom periodu

U prihvatilištu se trenutno nalaze i četiri nezbrinuta lica koja su, prema rečima Branimirke Radosavčević, ostala bez smeštaja.

– To su lica koja si iz određenih razloga ostala bez krova nad glavom. Njihove kuće su nepodesne za stanovanje u zimskom periodu, nemaju obezbeđeno grejanje, pa zbog toga zimu provode u prihvatilištu. Takođe, neka od tih lica su beskućnici, pa im mi predočavamo da je mnogo bolje da ovaj period provedu kod nas, nego napolju, kaže naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR