[rstr_selector]

U subotu otvaranje aerodroma „Ponikve“

Užički aerodrom „Ponikve“ potpuno je spreman za civilni vazduhoplovni saobraćaj. Svečano otvaranje ovog aerodroma biće u subotu 5. oktobra, a već u drugoj polovini meseca planirano je da na Ponikve sleću i prvi avioni sa privrednim delegacijama.

U zavisnosti od vremenskih uslova dogovoreno je da 20. oktobra predstavnici kompanije „Crops and Partners“ iz Brisela slete na Ponikve radi posete Požegi gde ova firma ima svoju fabriku za preradu voća. 

Prema rečima Saše Savića, direktora užičkog JP „Ponikve“, u subotu će u ovoj vazdušnoj luci biti održan avio miting u kome će učestvovati više od 30 manjih aviona iz reda vazduhoplovne avijacije. Savić navodi da je aerodrom za dnevno vizuelno letenje registrovan kao vazdušna luka za posebe namene i sopstvene potrebe grada Užica. Savić je dodao da u početku, aerodrom neće imati klasične komercijalne letove već će biti orijentiisan na sportsko, poslovno, panoramsko i letenje za potrebe poljoprivredne avijacije.

Za osposobljavanje aerodroma Ponikve za civilne letove, EU je donirala 150.000 evra za izradu idejnog projekta, SAD su poklonile 300.000 dolara za uklanjanje neeksplodiranih bombi, a Kina je donirala mehanizaciju. Tokom čišćenja terena od zaostalih projektila, letos je na Ponikvama pronađena jedna bomba, a po završetku ovog posla aerodrom je dobio međunarodni ITF sertifikat o bezbednosti piste.

Najveći deo aerodromskog kompleksa koji nije iskorišćen za potrebe vazdušnog saobraćaja gradska uprava Užica ponudiće investitorima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести