U toku saniranje terase najstarije čačanske kafane

U toku saniranje terase najstarije čačanske kafane

U prethodnom periodu sanirana je krovna konstrukcija kafane Car Lazar, zamenjena je stolarija i urađena fasada, a u toku su radovi na uređenju terase

0

U nedelju su počeli radovi na uređenju terase najstarije čačanske kafane, Car Lazar, koji se rade pod budnim okom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika, s obzirom na to da je ovaj ugostiteljski objekat progašen za spomenik kulture.

Verica Kostić, direktorka UTP Morava, kaže da će terasa, ali i unutrašnjost objekta zadržati duh i izgled stare srpske kafane.

– U prethodnom periodu je odrađen veliki deo poslova koji su bili neophodni u smislu čuvanja objekta od zuba vremena. Sanirali smo probleme na krovnoj konstrukciji, uradili fasadu, zamenili stolariju, a sve to je identično kao što je bilo. Ljudi uglavnom nisu uočili to pošto nije bilo velike vizuelne promene. Mogu reći da je taj objekat funkcionalno sređen, a i ispoštovano je sve što se tiče Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu – nismo odustupili ni od čega što nam je Zavod dozvolio. Na red je došla rekonstrukcija terase iz razloga što je metalna ograda počela da korozira, a zidani stubovi oko terase si se nakrivili pa je postojala opasnost da se neki od tih stubova vremenom sruši. Nadam se da će bašta ubrzo početi da radi i da ćemo ovim saniranjem produžiti njen životni vek. Dakle, vratiće se stara ograda, stubovi će se osigurati od padanja, zameniće se drvene grede, i sve to u cilju da mi kao vlasnici tog objekta odradimo ono što država od nas traži, a to je da ga sačuvamo u autentičnom obliku za generacije koje dolaze, rekla je Verica Kostić.

U pitanju su manji građevinski zahvati, tako da je kafana otvorena za goste.

POSTAVI ODGOVOR