[rstr_selector]

U Topoli proglašena vanredna situacija zbog jučerašnjeg nevremena

Olujno vreme praćeno krupnim gradom juče je pogodilo opštinu Topola, nakon čega je u ovom mestu proglašena vanredna situacija. Prema rečima Dragana Jovanovića, predsednika opštine, prilikom nevremena uništeno je šest i po hektara voćnjaka i vinograda, načinjene su štete na stambenim objektima, a oštećeni su i pojedini makadamski i atarski putevi.

– Grad veličine teniske loptice je uništio kuće, krovove, crepove, prozore, automobile, a pored toga oštećeni su i pojedini makadamski i atarski putevi, zbog čega smo proglasili vanredno stanje. Angažovali smo sve resurse opštine da pomognemo ljudima, kupujemo crep, delimo ugroženim domaćinstvima staklo, angažovali smo dodatne mašine, kupili smo i dodatni broj protivgradnih raketa. Juče smo došli u situaciju da gradonosni oblak koji je došao iznad Topole već bude formiran i samim tim je bilo kasno za bilo kakvu intervenciju. Da se dejstvovalo ranije, verovatno bi šteta bila znatno manja. Ovo je možda poslednja opomena svima nama da se uozbiljimo kao država, da uredimo ovaj sistem protivgradne zaštite, da neko napokon snosi odgovornost za sve ovo što se dešava, kaže Jovanović.

Presuda po tužbi zbog štete od nevremena stigla posle pet godina

On podseća da je u Topoli 2013. godine takođe padao veliki grad koji je oštetio mali broj gazdinstava, ali da je i tada materijalna šteta bila ogromna. Sada se procenjuje da je šteta nakon jučerašnjeg nevremena veća od 20 miliona evra, ne uključujući štetu na objektima i putnoj infrastrukturi.

– Zbog nevremena 2013. godine, grupa građana među kojima sam i ja tužila je Sektor za vanredne situacije, a prva presuda je stigla pre 20 dana. Nas 18 građana država treba da obešteti sa 600.000 evra. Ako je ovolika šteta za 18 domaćinstava, vidite onda kolika je šteta sada na hiljadama gazdinstava, neka gruba procena je preko 20 miliona evra, a to je bez objekata i bez putne infrastrukture, kaže naš sagovornik.

Jovanović dodaje da je grad zahvatio 85 odsto opštine Topola, uključujući i samu varoš.

U Užicu najviše oštećena putna infrastruktura

Nevreme praćeno obilnim padavinama i gradom juče je zahvatilo i Užice gde je za sat vremena palo 29 litara kiše po metru kvadratnom. Katarina Ostojć, član Gradskog veća zadužena za vanredne situacije, kaže da je nevreme izazvalo manje štete na stambenim objektima, a da je najviše oštećena putna infrastruktura.

– Nastale su manje štete prouzrokovane gradom na par stambenih objekata, došlo je do odrona na pojedinim mestima pa je u jednom delu grada privremeno obustavljen saobraćaj. Najveće štete nastale su na putnoj infrastrukturi, došlo je do podizanja asfalta i pucanja kišne i fekalne kanalizacije. Zahvaljujući brzoj reakciji javnih preduzeća sve to je sanirano u roku od dva sata, saobraćaj se normalno odvijao, a ni u jednom trenutku nije bilo prekida u snabdevanju vodom i električnom energijom, kaže Katarina Ostojić.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *