Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dzenarika info

U tri srednje škole Moravičkog okruga ostalo 60 slobodnih mesta

Nakon prvog i drugog upisnog kruga u srednje škole, u Moravičkom okrugu je ostalo 60 slobodnih mesta. Svršeni osnovci su uglavnom upisali željene profile, a za one koji iz nekog razloga nisu polagali završni ispit, ostao je avgustovski upisni rok, kaže Slađana Parezanović, načelnica čačanske Školske uprave.
– Trenutak je da svedemo ovu nastavnu 2019/2020. godinu koja je po mnogo čemu bila neobična, a posebno po tome što se od polovine marta nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u celoj Srbiji odvijala na daljinu. I pored svih tih okolnosti mogu da kažem da su škole u Moravičkom okrugu nastavnu godinu uspešno privele kraju. Aktivnosti su se u školama odvijale do pre neki dan kada je završen upis učenika u srednje škole. Generalno gledano, naši svršeni osnovci su dobro prošli, upisali su u srednje škole, neko željene, neko u manje željene, ali su uglavnom svi našli mesto u srednjim školama. Situacija je sada takva da je za avgust mesec i one koji iz nekog razloga nisu polagali završni ispit ostalo slobodnih mesta. U Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku na obrazovnom profilu modelar odeće ostalo je 19 slobodnih mesta, u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi je ostalo osam mesta na smeru mesar i u Srednjoj školi Dragačevo ostalo je nepopunjeno 16 mesta u obrazovnom profilu Gimnazije, opšti tip, i 17 mesta u odeljenju hemijsko-tehnološki tehničar u Lučanima.

Prvaka manje nego svršenih osmaka

Slađana Parezanović kaže da će u prvi razred osnovne škole u Moravičkom okrugu u septembru krenuti oko 1600 đaka.
– Što se tiče onih najmlađih koji će u septembru ući u škole, očekujemo oko 950 prvaka u školama na teritoriji Čačka, oko 250 u Ivanjici, preko 300 učenika na teritoriji Gornjeg Milanovca i preko 100 učenika u osnovnim školama na teritoriji opštine Lučani. To je nešto malo više od 1600 učenika i mene zaista pomalo obeshrabruje ta statistika, jer ako smo imali 1900 učenika koji su završili osmi razred ove godine, a imamo oko 1600 prvaka, mi onda vidimo koliko će za osam godina biti i manje upisanih učenika u srednje škole, a možda će se taj broj pokazati i pre tih osam godina. Svakako hoćemo da poručimo da nam je svaki učenik dragocen i da sve treba da uradimo da u Srbiji dobiju adekvatno obrazovanje, a onda i priliku da svi ti mladi ljudi ovde i ostanu, istakla je Slađana Parezanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *