[rstr_selector]

U većini srednjih škola ukinuta trogodišnja zanimanja

U većini srednjih škola u Čačku prilikom ovogodišnjeg upisa na listi želja nisu se našli smerovi sa trogodišnjim zanimanjima. Mašinsko-saobraćajna škola, koja je ranije bila poznata po školovanju zanatlija metalske struke svih profila, uvela je slične smerove u četvorogodišnjem trajanju.

Isto tako srednja Tehnička škola od ove godine ne školuje kadrove građevinske struke, a slična situacija je i u Prehrambeno-ugostiteljskoj školi. Interesovanje učenika i roditelja bukvalno je nateralo škole da ukinu pojedina trogodišnja zanimanja kaže Danilo Beodranski, načelnik Školske uprave Moravičkog okruga.

– Generalno u celoj Srbiji je tendencija da povećanjem broja mesta u četvorogodišnjim zanimanjima, praktično svesno se gase trogodišnja zanimanja. Koliko je to dobro ili nije, to će vreme pokazati. Školama je jedini pokazatelj bio interesovanje učenika. I sad, ako za treći stepen ima jako malo interesovanja, škole su bežale tražeći rešenje kroz četvorogodišnja zanimanja. Opet, za zanimanja koja su vezana za proizvodnju ima jako malo interesovanja – izjavio je Danilo Beodranski.

Prema njegovim rečima, škole nisu ugasile pojedina zanimanja svojom voljom, jednostavno za njih nije bilo interesovanja učenika ni njihovih roditelja, iako su vrlo produktivna. Na primer, za ogledno odeljenje Mašinske škole, tehničara za reparaturu otpada, profila koji je veoma interesantan za zapošljavanje, prijavilo se svega jedanaest đaka. Isto tako, i za mnoge druge smerove u Prehrambenoj ili Tehničkoj školi, koje na primer, zanimanja trećeg stepena u građevini ne može da popuni ni sa petnaest učenika.

– I to su one stvari koje su nam ružne, koje možda i samim stanjem u društvu, stanjem privrede gde ima malo posla, određuju da ljudi odlažu rešenje, da deca odlažu izbore, pa četvorogodišnje zanimanje im je praktično ventil da kroz studiranje vide šta će na kraju od svega toga biti. Ja nemam neko drugo viđenje sem ovakvih, previše sam u prosveti, pa ponešto sam uočio da je tako – zaključuje Beodranski.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Beldocs EHO у Културном центру Чачак

09.12.2023
Вести | Одабране вести

Виртуелни сајам запошљавања НСЗ

29.11.2023