[rstr_selector]

Učenici čačanskih škola pomažu u pošumljavanju u Gornjoj Gorevnici

Pre desetak dana u Gornjoj Gorevnici je počelo pošumljavanje predela koji je prošle godine bio zahvaćen stihijskim požarom.

Do sada je pošumljeno oko dva hektara goleti, na kojoj je zasađeno oko 2.000 stabala. Čitavoj akciji prethodila je sanacija i čišćenje terena koji su obavljeni nekoliko meseci ranije.

Prema rečima Dragana Beloševića, šefa Šumske uprave u Čačku, ove jeseni u planu je da se pošumi 50 hektara, od ukupno 400, koliko je stradalo u vatrenoj stihiji.

Dosadašnje pošumljavanje je vršeno u najvećoj meri belim borom, a prošlog vikenda zasađen je i znatan broj stabala divlje trešnje i hrasta. U nastavku akcije ozelenjavanja goleti koja je sprovedena ovog vikenda, učestvovali su i učenici srednje Ekonomske, Prehrambeno-ugostiteljske škole i Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

Prema izjavi šefa čačanske Šumske uprave, pošumljavanje će biti nastavljeno tokom ove jeseni sve dok vremenski uslovi to budu dozvoljavali, a sadnja drveća na preostalom požarištu biće nastavljena na proleće. Belošević smatra da će posao pošumljavanja u Gornjoj Gorevnici trajati najmanje tri godine, a uključivanje volontera i ljubitelja prirode, Šumskoj upravi će biti od velike pomoći.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *