Udruženje „Dosta je bilo“ predlaže da se sedište Moravičkog okruga preseli u...

Udruženje „Dosta je bilo“ predlaže da se sedište Moravičkog okruga preseli u Guču

0

Povodom nedavne odluke čačanskog Gradskog veća da sedištu Moravičkog upravnog okruga u narednih pet godina, bez naknade ustupi nekadašnje prostorije Gradske uprave za urbanizam, oglasilo se Udruženje „Dosta je bilo“, odnosno čačanska kanelarija pokreta koji predvodi nekadašnji ministar Saša Radulović.

Predlog ovog udruženja je da se kancelarija načelnika okruga preseli u Guču, zbog kako kažu, racionalizacije troškova i decentralizacije upravne vlasti:

„Imajući u vidu da Vlada Srbije nije našla adekvatnu ličnost u Čačku, gradu koji je sedište Moravičkog upravnog okruga, koju bi imenovala za načelnika okruga, predlažemo da se sedište okruga izmesti u Dragačevo, tj. Guču, odakle je i trenutni načelnik.

Odmah po imenovanju za načelnika Moravičkog okruga, gospodin Slobodan Jolović, javno je obznanio da svoju kancelariju vidi kao primarni problem u okrugu i istakao zahtev da se za potrebe njegove administracije pronađe adekvatan radni prostor, jer poslovni porostor u zgradi Grada Čačka, u kome je više od dvadeset godina smeštena administracija okruga, po rečima načelnika Jolovića nije primeren i adekvatan poslovima koje Upravni okrug obavlja.

Smatramo da je licitiranje načelnika Jolovića sa pojedinim lokacijama u Čačku, u koje želi da useli svoju kancelariju, za državu Srbiju i poreske obveznike nepotreban trošak. Preporučujemo Vladi Srbije da sedište Moravičkog okruga premesti u Guču, gde već postoji komforan objekat Načelstva i to iz više korisnih razloga:

– preseljenjem sedišta okruga iz najveće u najmanju urbanu sredinu ostvarila bi se decentralizacija upravne vlasti

– objekat Načelstva u Guči dobio bi svoju praktičnu upotrebnu vrednost, a ostvario bi se i kontinuitet državne uprave u tom objektu

– država bi uštedela na troškovima dolaska načelnika Jolovića na posao, jer ne bi morao svakog radnog dana da se raubuje službeni automobil na relaciji Guča-Čačak-Guča

– načelniku Joloviću ostvarila bi se želja da sa novom funkcijom dobije i novu kancelariju – ponižavanje Čačka, kao najveće urbane sredine u Moravičkom okrugu, ne bi bilo toliko očigledno kao danas.

U kontekstu svega iznetog smatramo i da je odluka Gradskog veća Grada Čačka, da u narednih pet godina ustupi Moravičkom okrugu na korišćenje poslovni prostor Grada u ulici Župana Stracimira br. 35, nekadašnje prostorije Gradske uprave za urbanizam, bez naknade, štetnim po budžet Čačka.

Naime, Gradsko veće ima obavezu da se stara, između ostalog, o punjenju budžeta grada i racionalnom korišćenju gradskih resursa, a ne da krčmi gradsku imovinu. Iskustvo sa drugim državnim službama, kao što je najsvežiji primer Vojska Srbije, uči nas da država na pruženu ruku uzvraća šamarom.

Tako sada Vojska Srbije namerava da zemljište dobijeno na poklon za potrebe vojske i finansijsku pomoć koju je Grad Čačak svojevremeno dao za izgradnju kasarni, preproda kao svoju imovinu Čačku ili nekom drugom za velike pare.

Slutimo da bi nešto tako moglo da se dogodi i sa poslovnim prostorom koji Gradsko veće Grada Čačka tako velikodušno ustupa Moravičkom okrugu“.

POSTAVI ODGOVOR