[rstr_selector]
Ovčar Banja, poplava 2016.

Udruženo protiv elementarnih nepogoda

Inicijativu za izradu protokola o saradnji u prevenciji i zaštiti od elementrarnih nepogoda potpisali su Čačak, Kraljevo, Novi Pazar, Kruševac, Trstenik, Raška, Knić, Kosjerić i Vrnjačka Banja. Kako kaže pomoćnik gradonačelnika, Milan Bojović, očekuje se da protokol potpišu i opštine Lučani i Gornji Milanovac.

– Cilj ovakvog udruživanja je zajednički nastup pred republičkim, ali i pred međunarodnim institucijama u smislu konkurisanja za različite projekte. To su projekti za preventivno delovanje u ovoj oblasti, ali i za otklanjanje posledica i za oporavak od elementarnih nepogoda. Dakle, verujemo da ćemo udruživanjem postići mnogo više nego kada bismo delovali samostalno. Inače, udruživanje je i na tom skupu u Novom Pazaru pohvaljeno kao pozitivna inicijativa i kao trend koji je primenjen svugde u Evropi gde se slivovi prepoznaju kao formulacija koja daje mogućnost reakcije sa najboljim mogućim rešenjima, rekao je Bojović.

Prvo udruživanje ovakvog tipa naišlo na pohvale

Skupu u Novom Pazaru su, osim predstavnika gradova i opština potpisnika protokola, prisustvovali i predstavnici nekoliko državnih institucija: Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, Republičkog hidrometeorološkog i seizmološkog zavoda, Kancelarije za javna ulaganja i Stalne konferencije gradova i opština. Osim njih, skupu su prisustvovali i predstavnici međunarodnih organizacija: UNDP, FAO i Svetske banke.

– U svojstvu gostiju, zbog velikog interesovanaj koje su izrazili, bili su prisutni i predstavnici Valjeva i Zrenjanina. Naime, oni planiraju da po ugledu na naše udruživanje, isto primene u svojim sredinama. Inače, inicijator skupa je grad Kraljevo, odnosno njihovo Odeljenje za vanredne situacije. Mi smo prvi sliv koji se na ovaj način organizovao u nadi da ćemo značajno unaprediti pitanaj iz ove oblasti. Naravno, predstoji nam izrada nacrta protokola, njegovo usvajanje u skupštinama gradova i opština, a zatim i usklađivanje sa postojećim Zakonom o lokalnoj samoupravi. Neophodno je posebno propisati uslove međuopštinske saradnje, kao i eventualno zajedničko finansiranje različitih aktivnosti, zaključio je Bojović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *